Nazaj Natisni

Domači pustni krof v kozarcu

Čas priprave: 75 min
Avtor: Tejani
Avtor: Tejani
  • Olje za cvrtje, po potrebi: 1
  • Trajno polnomastno mleko, 225 ml
  • Maslo Bio Zone, 60 g
  • Kvas, 25 g
  • Polnozrnata pšenična moka, 250 g
  • Pšenična ostra moka, 75 g
  • Voda, 60 ml
  • Fino mleta morska sol, čajnih žličk: 1
  • Beli sladkor, 45 g
  • Jajca Bio Zone, jajc: 1
  • Marelična marmelada, 200 g
  • Rum, jedilnih žlic: 4
  • Vanilin sladkor, vrečk: 1
  • Jedilna čokolada, 200 g
  • Orehova jedrca, pesti: 1
  • Olje za cvrtje, po potrebi: 1
  • Trajno polnomastno mleko, 225 ml
  • Maslo Bio Zone, 60 g
  • Kvas, 25 g
  • Polnozrnata pšenična moka, 250 g
  • Pšenična ostra moka, 75 g
  • Voda, 60 ml
  • Fino mleta morska sol, čajnih žličk: 1
  • Beli sladkor, 45 g
  • Jajca Bio Zone, jajc: 1
  • Marelična marmelada, 200 g
  • Rum, jedilnih žlic: 4
  • Vanilin sladkor, vrečk: 1
  • Jedilna čokolada, 200 g
  • Orehova jedrca, pesti: 1
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Sestavine:

Krofki:

  • olje za cvrtje
  • 125 ml mleka
  • 60 g masla
  • 25 g kvasa
  • 60 ml tople vode
  • 250 g polnozrnate moke
  • 75 g ostre moke
  • 0,5 žličke soli
  • 45 g sladkorja
  • 1 jajce

Marmeladna krema:

  • 200 g marmelade
  • 4 jušne žlice ruma
  • 1 vaniljev sladkor

Čokoladna omaka:

  • 200 g čokolade (70 %)
  • 1 dl mleka
  • pest orehov

Priprava:

Maslo in mleko počasi segrevamo toliko časa, da se maslo popolnoma raztopi. Nato ohladimo. Kvas nadrobimo v toplo vodo in ga v njej raztopimo. V skledo stresemo moko. Dodamo sladkor in sol ter na sredini naredimo manjšo jamico. Jajce ubijemo v skodelico, ga razžvrkljamo in dodamo v jamico. Čezenj prelijemo kvas in toplo mlečno zmes. Z rokami nato zmešamo vse sestavine v gladko testo.

Testo oblikujemo v kepo in pustimo v skledi vzhajati na toplem 40 minut. Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo na debelino 2,5 cm. Z okroglim modelom premera 7,5 cm iz njega izrežemo kroge. Testene obročke položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pustimo vzhajati 20 minut.

Na kuhalnik pristavimo večji lonec, v katerem dobro segrejemo večjo količino olja. Vzhajane obročke po nekaj hkrati položimo v vroče olje in cvremo od 3 do 4 minute.

Marmeladna krema: marmelado skupaj z rumom in vaniljevim sladkorjem na hitro zavremo in premešamo, da postane bolj tekoča.  Po potrebi dodamo malo vode (odvisno od gostote marmelade).

Za čokoladno omako v mleku stopimo čokolado.

Sestavljanje:

V kozarec nadrobimo krofke, prelijemo z marmeladno kremo, dodamo novo plast krofkov, jo prelijemo s čokolado ter po vrhu potresemo z zdrobljenimi orehi

V košarico
V košarico