Mercator Spletna trgovina
Nazaj Natisni

Čokoladna torta s spekulas biskvitom in meringo

Čas priprave: 45 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Jajca, jajc: 7
  • Pšenična gladka moka, 40 g
  • Mleti mandlji, 80 g
  • Sončnično olje, jedilnih žlic: 4
  • Pecilni prašek, čajnih žličk: 1
  • Trajno polnomastno mleko, 50 ml
  • Sladkor v prahu, 80 g
  • Mleti cimet, čajnih žličk: 1
  • Mleti piment, čajnih žličk: 1
  • Mleti kardamom, čajnih žličk: 1
  • Mleti ingver, čajnih žličk: 1
  • Temna čokolada, 200 g
  • Mlečna čokolada, 100 g
  • Mascarpone, 500 g
  • Sladka smetana, 500 ml
  • Sladkor v prahu, 200 g
  • Beli sladkor: po okusu
  • Jajca, jajc: 7
  • Pšenična gladka moka, 40 g
  • Mleti mandlji, 80 g
  • Sončnično olje, jedilnih žlic: 4
  • Pecilni prašek, čajnih žličk: 1
  • Trajno polnomastno mleko, 50 ml
  • Sladkor v prahu, 80 g
  • Mleti cimet, čajnih žličk: 1
  • Mleti piment, čajnih žličk: 1
  • Mleti kardamom, čajnih žličk: 1
  • Mleti ingver, čajnih žličk: 1
  • Temna čokolada, 200 g
  • Mlečna čokolada, 100 g
  • Mascarpone, 500 g
  • Sladka smetana, 500 ml
  • Sladkor v prahu, 200 g
  • Beli sladkor: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Tristo kosmatih jelenov! V frustrirajoče kratkem času se ti obetajo obiski, ki spadajo v sam vrh božičnih poznavalcev! In to ne gre kar za ene leve božičologe, med njimi bo eminentni možakar, ki pozna nekoga, ki je polbrat tastu od prijatelja Božičkovega bratranca!

Za take hude veze se splača potruditi in prvi vtis je vedno najpomembnejši. Pomembnežem pripravi odlično torto, ki je božična čez in čez. Spekulas biskvit napade nosnice s svojo dihjemajočo aromo, čokoladna krema z lahkoto zmeša glavo, žebljico na glavico pa zadane skuštrana in narahlo zažgana meringa, ki pokriva torto.

V praznični biskvit je natlačeno:

3 jajca

40 g moke

80 g mletih mandljev

4 žlice olja

1 žlička pecilnega

50 ml mleka

80 g sladkorja v prahu

1 žlička cimeta

pol žličke pimenta

1/3 žličke kardamoma

1/3 žličke ingverja

Čokoladna krema sestoji iz:

200 g temne čokolade

100 g mlečne čokolade

500 g mascarpone sira

0,5 l sladke smetane

sladkor po okusu

Na vrhu torte se bohoti meringa iz:

4 beljaki

200 g sladkorja v prahu

3 žlice vode

Prvi korak tvojega genialnega načrta vsebuje pripravo biskvita. Mletim mandljem primešaj moko, začimbe in pecilni prašek. Sledi delitev jajčne vsebine v rumenjake in beljake. Prve zasuj s sladkorjem v prahu in jih penasto namlati, beljake pa prebutaj v čvrst sneg. Pretepene rumenjake zasuj z mlekom, oljem in mokasto mešanico, nato jim privošči dober elektronski miks.

Sneg iz beljakov s spatulo nežno vmešaj k ostalim sestavinam. Dobljeno maso vlij v pekač, obdan s papirjem za peko. Po 12 minutah žganja je biskvit pripravljen.

Medtem, ko biskvit predrzno diši za dol pasti, se podvizaj s čokoladno kremo. Obe čokoladi po karatejsko nalomi in vrzi v kozico skupaj s 100 ml sladke smetane. Pristavi na srednji ogenj in mešaj do žametne čokoladne zmesi. Preostalo sladko smetano poči z metlico približno tristokrat okoli ušes, da iz nje nastane stepena smetana.

Liste želatine namoči v hladni vodi, ko nabreknejo pa jih ožemi in vrzi v čokolado, ki še vedno pridno čaka nad ognjem. Mešaj, dokler se želatina povsem ne raztopi, nato pa kozico odstavi in pusti, da se njena vsebina malce ohladi.

Mascarpone vrzi v posodo in ga prelij s čokoladno zmesjo. Dodobra ju premešaj, nazadnje pa se jima s spatulo pridruži še stepena smetana.

Aromatičen biskvit postavi na tortno podlago, okoli njega pa zategni obroč, ki je po notranji strani obdan z acetatno folijo. Nanj nanesi ravnokar pripravljeno čokoladno kremo, ki jo poravnaš z lopatico ali strgalom. Golo tortico vrzi v hladilnik, da se čokoladna krema strdi.

Čas je, da se igraš kuhinjskega frizerja in tortici urediš razmršeno pričesko. 150 g sladkorja pošpricaj z dvema žlicama vode in ga raztopi nad ognjem. Beljake zasuj s preostalimi 50 g sladkorja v prahu in jih prični mlatiti z električnim mešalnikom. K snegu med nenehnim stepanjem vlivaj vroč sirup iz stopljenega sladkorja.

Nežno beljakovo zmes nadevaj v brizgalno vrečko in z njo na vrh torte nakupčkaj celo krdelo meringastih stožcev.

Ko je friziranje končano, je čas za kurjenje! Z brenerjem zažgi vrhove meringastih kupčkov, da malce porjavijo.

Tale tortica bi s svojim stasom in okusom očarala samega Božička, zato te obiskov zdaj niti malo ni strah.

Dober tek!

V košarico
V košarico
x white logo

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani in piškotki za spremljanje statistike.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene