Nazaj Natisni

Pomarančno - čokoladna mousse torta

Čas priprave: 90 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Jajca, kosov: 3
  • Maslo, 80 g
  • Pšenična gladka moka, 120 g
  • Kakav v prahu, 40 g
  • Beli sladkor, 100 g
  • Pecilni prašek, čajnih žličk: 1
  • Sladka smetana, 1.200 ml
  • Temna čokolada, 140 g
  • Želatina v lističih, listov: 10
  • Bela čokolada, 150 g
  • Mleti cimet, čajnih žličk: 1
  • Pomaranče, kosov: 4
  • Gustin , jedilnih žlic: 1
  • Pomarančni sladkor, vrečk: 1
  • Pomarančna marmelada: po okusu
  • Jajca, kosov: 3
  • Maslo, 80 g
  • Pšenična gladka moka, 120 g
  • Kakav v prahu, 40 g
  • Beli sladkor, 100 g
  • Pecilni prašek, čajnih žličk: 1
  • Sladka smetana, 1.200 ml
  • Temna čokolada, 140 g
  • Želatina v lističih, listov: 10
  • Bela čokolada, 150 g
  • Mleti cimet, čajnih žličk: 1
  • Pomaranče, kosov: 4
  • Gustin , jedilnih žlic: 1
  • Pomarančni sladkor, vrečk: 1
  • Pomarančna marmelada: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Miklavž je prišel in odšel, za sabo pa pustil celo grmado pomaranč in čokolade. Izplena se lahko lotiš na staromoden in prvinski način, lahko pa ga zatlačiš v sublimno torto.

Midva predlagava slednje, saj ugriz v torto z bogatim čokoladnim biskvitom ter trojčkom moussev iz temne čokolade, cimeta in pomaranč, na obraz nariše nasmešek, ki se ne izbriše še cel teden.

V biskvit natlači:

3 jajca

80 g masla

120 g gladke pšenične moke

40 g kakava

100 g sladkorja

1 žličk pecilnega praška

3 žlice vroče vode

marmelada (za premaz)

V čokoladnem moussu se skriva:

400 ml sladke smetane

140 g temne čokolade

3 listi želatine

Cimetov mousse se ponaša s/z:

400 ml sladke smetane

150 g bele čokolade

3 listi želatine

dobra žlička cimeta

V osvežilen pomarančni mousse spada:

2 dl sveže iztisnjenega pomarančnega soka

0,5 žličke pomarančne lupinice

1 žlica gustina

4 listi želatine

1 žlica sladkorja

1 pomarančni sladkor

400 ml sladke smetane

Naštete sestavine ustrezajo torti s premerom 24 cm, vendar pride kar nebotična, zato lahko brez slabe vesti uporabiš pekač s premerom 26 cm.

Vsaka torta je tako dobra, kot so njeni temelji. Potrudi se in za odličen biskvit najprej penasto zmiksaj jajca in sladkor. K njim najprvo vmešaj stopljeno maslo, nato pa še moko, zmešano s pecilnim praškom in kakavom. Tik pred koncem v maso zmešaj še tri žlice vroče vode.

Maso vlij v pekač, čigar dno prekriva papir za peko in ga za 7-10 minut vrzi v pečico, segreto na 180 ºC.

Priprava prvega moussa je kratka in sladka. 300 ml sladke smetane električno premlati do čvrstega, v preostalih 100 ml smetane pa nalomi temno čokolado in jo nad nizkim ognjem mešaj, da se raztopi. Želatino namoči v hladni vodi, jo ožemi in vrzi v vročo čokolado. Mešaj, da se želatina povsem razpusti, nakar čokoladno zmes odstaviš in počakaš, da se malce ohladi. Takoj zatem jo vmešaš k stepeni smetani in prvi mousse je nared.

Biskvit objemi s tortnim obročem, ki je po notranji strani obdan z acetatno folijo. Premaži ga z izbrano marmelado, čez pa enakomerno razporedi mousse. Nadebudno torto nemudoma postavi v hladilnik.

Cimet je s svojo praznično aromo častni gost najinih božičnih receptov in tudi v tej torti je v obliki moussa z belo čokolado našel svoje mesto. 300 ml sladke smetane stepi, v preostalih 100 ml pa vsuj cimet in nalomi belo čokolado. Postavi jo na nizek ogenj,

da se čokolada raztopi. Želatino namoči, ožemi in raztopi v vroči čokoladi.

Ko se cimetno-čokoladna zmes malce ohladi, jo primešaj k stepeni smetani. Dobljen mousse brž nanesi na čokoladno plast nastajajoče tortice, ki takoj roma nazaj v hladilnik.

Miklavževe pomaranče izstisni v sok, vanj pa frcni pomarančno lupinico, sladkor in pomarančni sladkor. Vmešaj še žlico gustina, nato pa nad ognjem mešaj, da se dobro zgosti. Želatino namoči, ožemi in raztopi v pomarančni mešanici. Vlij še 100 ml sladke smetane, preostalih 300 ml pa oklofutaj do čvrstega.

Ko se pomarančna mešanica malce ohladi, jo primešaj k stepeni smetani.

Dobljen pomarančni mousse je še zadnja sestavina, ki spada na torto, zato ga brž premaži po vrhu!

Žal se moraš zdaj od torte posloviti vsaj za 6 ur :(

Komaj je Miklavž izrekel svoje slovo, ti že proslavljaš z imenitno torto raznolikih okusov, ki skupaj sedejo kot Božiček na sanke.

Miklavžev tek!

V košarico
V košarico