Nazaj Natisni

Ledene kocke

Čas priprave: 90 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Pšenična gladka moka, 45 g
  • Jajca, kosov: 3
  • Jedilna čokolada, 75 g
  • Maslo, 45 g
  • Beli sladkor, 100 g
  • Kakav v prahu, čajnih žličk: 1
  • Pecilni prašek, vrečk: 3
  • Sladka smetana, 1.150 ml
  • Ledena čokolada, 300 g
  • Trajno polnomastno mleko, 150 ml
  • Želatina v lističih, listov: 6
  • Mlečna čokolada, 100 g
  • Pšenična gladka moka, 45 g
  • Jajca, kosov: 3
  • Jedilna čokolada, 75 g
  • Maslo, 45 g
  • Beli sladkor, 100 g
  • Kakav v prahu, čajnih žličk: 1
  • Pecilni prašek, vrečk: 3
  • Sladka smetana, 1.150 ml
  • Ledena čokolada, 300 g
  • Trajno polnomastno mleko, 150 ml
  • Želatina v lističih, listov: 6
  • Mlečna čokolada, 100 g
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Severni tečaj poleg Božičkove druščine gosti tudi ostale prišleke, med njimi pa so kulinarično najbolj cenjeni Eskimi. Namesto božičnega drevesca ti trpežni možici vsak konec leta postavljajo prav posebno skulpturo - čokoladen iglu.

Ker spadajo ledene kocke, ki tvorijo to sladko kupolo, med sedem kulinaričnih čudes sveta, je recept za njih med najbolj čuvanimi in iskanimi skrivnostmi. Saj ni čudno, ko pa vsebujejo bogat čokoladen biskvit, osvežilno kremo iz ledene čokolade, nežno mlečno kremo ter čokoladni preliv.

Na severnem polu naju imajo že poln kufer, zato potrebujeva prostovoljca za infiltracijo med Eskime. Izbrala sva tebe!

Za rahel biskvit si priskrbi:

45 g moke

3 jajca

75 g jedilne čokolade

45 g masla sobne temperature

75 g sladkorja

1 žlica kakava v prahu

3/4 vrečke pecilnega praška

3 žlice vroče vode

V skrivni ledeni kremi se skriva:

500 ml sladke smetane

300 g ledene čokolade

V nežni mlečni kremi je moč najti:

150 ml mleka

6 listov želatine

2 zvrhani žlici sladkorja

500 ml sladke smetane

Vrh kocke tvori:

100 g čokolade

150 ml sladke smetane

Sladkor in maslo sobne temperature se čisto naključno srečata v posodi. V pozdrav ju električno namlati do puhastega. V posodo naj zdaj skočijo še jajca in moka, zmešana s kakavom in pecilnim praškom.

Čokolado stopi nad soparo in jo primešaj k ostali zmešnjavi. Ko se s sestavinami zmešajo še 4 žlice vrele vode, lahko biskvitno maso vliješ v kvadraten pekač, čigar dno je prekrito s papirjem za peko.

Pečico nažgi na 180 stopinj in vanjo za 20-25 minut skrij bodoči biskvit. Njegovo pečenost preveri z zobotrebcem.

Tradicionalno eskimsko kremo iz ledene čokolade prični s topljenjem slednje. Sladko smetano stepi do čvrstega in ji primešaj ohlajeno topljeno ledeno čokolado. Dobljeno zmes z užitkom razporedi po kvadratnem biskvitu, ki je obdan s kvadratnim tortnim obročem, nato pa vse skupaj pospravi v hladilnik.

Severni prišleki so znani tudi po nežni mlečni kremi, za katero se morajo boriti s polarnimi medvedi.

Smetano premlati do čvrstega. Mleko zavri in v njem raztopi namočeno in ožeto želatino. Ohladi ga do mlačnega in primešaj k stepeni smetani.

Snežno belo kremo nanesi čez čvrsto kremo iz ledene čokolade.

Vrh kockic tvori žlahtna čokoladna plast. Sladko smetano zavri, jo odstavi in vanjo nalomi temno čokolado. Mešaj do žametne zmesi, ki jo malce ohlajeno preliješ čez plast mlečne kreme.

Dobljeno rezine vsaj za 6 ur postavi v hladilnik, če živiš na severnem polu, pa ven. Pazi na severne medvede.

Ko nastopi čas gradnje sladkega igluja ali pa te prevzame nevzrdžna sladkosnednost, pecivo razkosaj v enakomerne kocke. Lahko jim narediš tudi kapo iz stepene smetane.

Ledeni tek!

V košarico
V košarico