Nazaj Natisni

Rezanci z lososom in skuto

Čas priprave: 40 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Jajčne testenine s šparglji, 250 g
  • Dimljen losos, 300 g
  • Čebula, kosov: 1
  • Česen, strokov: 2
  • Sladka smetana, 1 dcl
  • Belo vino, 1 dcl
  • Nepasirana skuta, jedilnih žlic: 2
  • Sir edamec, rezin: 2
  • Mlet čili: ščepec
  • Peteršilj: vejica
  • Fino mleta morska sol: ščepec
  • Mleti črni poper: ščepec
  • Oljčno olje: po okusu
  • Jajčne testenine s šparglji, 250 g
  • Dimljen losos, 300 g
  • Čebula, kosov: 1
  • Česen, strokov: 2
  • Sladka smetana, 1 dcl
  • Belo vino, 1 dcl
  • Nepasirana skuta, jedilnih žlic: 2
  • Sir edamec, rezin: 2
  • Mlet čili: ščepec
  • Peteršilj: vejica
  • Fino mleta morska sol: ščepec
  • Mleti črni poper: ščepec
  • Oljčno olje: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Božičkovi škratje so iz neznanega razloga povsem mahnjeni na zeleno barvo. Tako daleč že seže njihova barvna obsesija, da ne želijo jedi niti povohati, če ni vsaj pretežno zelena.

Škrateljni kljub barvni izbirčnosti redko ostanejo brez jedače, saj se da skorajda vsako jed pozeleniti. Dober primer so rezanci, ki se veselo zelenikajo, če vsebujejo šparglje ali špinačo. Da pa ne bo vse tako monotono, med njih pomešaj skuto in slastno popečenega lososa.

Da pa kontrast poleg barvam povečaš še teksturi, na vrh zelenega in sočnega kupčka nameči hrustljave krpice lososove kože in zapečeno zvezdico iz sira.

Najprej se zazri v sirove zvezde. Iz rezin edamca z zvezdnatim modelčkom za piškote izreži mehke zvezdice, ki jih postaviš v pečico, segreto na 180 ºC, samo toliko, da se stopijo.

Škratje zelene rezance skuhaj po navodilih z embalaže. Pazi, da jih skuhaš al dente, ker ni hujšega od razkuhanih testenin.

Lososa sleci do golega. Vrzi ga na pult s kožo navzdol in z ostrim nožem zareži v maščobno plast med kožo in mesom. Z eno roko tišči file k plošči, z drugo pa samozavestno potegni z nožem po celi dolžini. Dobljeno zaplato kože nareži na majhne krpice velikosti znamke, meso pa na kocke.

Čebulo na grobo nasekljaj in vrzi v ponev z vročim oljem. Dodaj nasekljana česen in čili in ko prvi zadiši, v ponev vrzi še nakockanega lososa. Posoli, popopraj in potresi s peteršiljem.

Praži in mešaj, dokler se losos ne popeče, nakar ga razveseliš z rujnim vinom.

Duši, dokler vino ne izhlapi, nato pa dolij sladko smetano. Mešaj in kuhljaj, da se omaka malce zgosti, nato pa v ponev pogumno vrzi še zelene rezance. Škrati že veselo skakljajo ob uzrtju njim ljube barve. Na koncu vmešaj še obe žlici pasirane skute.

Krpice lososove kože vrzi v ponev z malo oljčnega olja in na obeh straneh popeci do hrustljavega.

Tako, škratje so že pošteno neučakani in lačni. Odreši jih muk in jim na mizo vrži kupčke zelenih rezancev z močno in sočno omako, v katerih vrhove zapičiš hrustljave kožice in sirove zvezdice.

Škratji tek!

V košarico
V košarico