Nazaj Natisni

Sirovi cmočki z gobjim ragujem

Čas priprave: 40 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Krompir, kosov: 2
  • Kruh, 200 g
  • Trajno polnomastno mleko, 170 ml
  • Jajca, kosov: 3
  • Sir Radi imamo domače, 120 g
  • Pirina moka, jedilnih žlic: 4
  • Sveži šampinjoni, 300 g
  • Gobe šitake, 150 g
  • Rdeča čebula, kosov: 1
  • Rdeče vino za kuhanje, 50 ml
  • Maslo, 60 g
  • Mleta sladka paprika, čajnih žličk: 1
  • Pasirani paradižnik, 150 g
  • Suhe brusnice: pest
  • Fino mleta morska sol: ščepec
  • Mleti črni poper: ščepec
  • Peteršilj: vejica
  • Krompir, kosov: 2
  • Kruh, 200 g
  • Trajno polnomastno mleko, 170 ml
  • Jajca, kosov: 3
  • Sir Radi imamo domače, 120 g
  • Pirina moka, jedilnih žlic: 4
  • Sveži šampinjoni, 300 g
  • Gobe šitake, 150 g
  • Rdeča čebula, kosov: 1
  • Rdeče vino za kuhanje, 50 ml
  • Maslo, 60 g
  • Mleta sladka paprika, čajnih žličk: 1
  • Pasirani paradižnik, 150 g
  • Suhe brusnice: pest
  • Fino mleta morska sol: ščepec
  • Mleti črni poper: ščepec
  • Peteršilj: vejica
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Ravno, ko se lotevamo priprave glavne jedi, si Božiček zaželi cmokov s trdim sirom in brusnicami, ki so baje na severnem polu tradicionalni.

Iz rokava privleče babičino recepturo zanje in nam ne preostane drugega, kot da v božičnem duhu vkup vržemo cel regiment teh presnetih cmočkov.

Seveda je potrebno okrogle okusneže nekam pomakati in drzen ragu iz šampinjonov in šitake gobic je kot nalašč za to! Mehek, a hrustljav korenček pa je na krožniku le zato, da se severnim jelenom cedijo sline.

Cmočki:

2 manjša krompirja

200 g starega kruha

170 ml mleka

3 jajca

120 g trdega sira

4 zrhane žlice pirine moke

pest suhih brusnic

sol

poper

peteršilj

Gobji ragu:

300 g šampinjonov

150 g šitake gob

1 velika rdeča čebula

50 ml rdečega vina

60 g masla

1 žlička sladke rdeče paprike

150 g paradižnikove mezge

oljčno olje

3 stroki česna

sol

poper

Za privlačne korenčke potrebuješ:

8 majnih korenčkov

sol

dimljena sladka rdeča paprika

oljčno olje

Ni cmokanja brez cmokov, zato zavihajmo rokave in se lotimo njihove priprave!

Krompir olupimo, narežemo na koščke in skuhamo, nato ga prešerno pretlačimo in primešamo jajca.

Kruh natrgamo in zalijemo z mlačnim mlekom. Primešamo ga h krompirjevi mešanici in dodamo nastrgan trdi sir, brusnice, moko, peteršilj, sol in poper.

Iz dobljene zmešnjave z rokami oblikujemo cmočke, ki jih vržemo v slan krop. Kuhamo jih 10 minut na srednjem ognju - voda ne sme vreti, da cmočki ne razpadejo.

Medtem, ko kroglice uživajo v vroči kopeli, mi poskrbimo za njihovo prilogo.

Šampinjone in šitake gobe nasekljamo, prav tako pa podivjano razsekamo tudi čebulo in česen.

Na oljčnem olju popražimo čebulo, da postekleni, nato v posodo skoči še česen. Ko slednji zadiši, v kozico vržemo še gobe in jih pražimo 5 minut. Zalijemo jih z vinom in kuhamo 5 minut, nakar vlijemo še paradižnikovo mezgo.

V nadebuden ragu frcnemo še sol, poper in sladko rdečo papriko.

Preostane le še 10 minut kuhanja, med katerim želeno gostoto uravnavamo z vodo.

Posodo odstavimo in ragu dodatno obogatimo še z maslom.

Mini korenčke umijemo in oščetkamo ter za 10 minut vržemo v slan krop. Na hitro jih popečemo še na oljčnem olju, medtem pa jih potresemo z dimljeno sladko rdečo papriko.

Božičkovo cmokanje nakazuje, da je nad cmočki in njihovo gobjo spremljavo pošteno navdušen.

Kako ne bi bil, saj se izrazitemu sirnemu okusu v cmočkih po robu postavijo v njih skrite brusnice harmonijo okusov pa dopolnijo drzne gobice.

V košarico
V košarico
x white logo