Nazaj Natisni

Miklavževo pecivo

Čas priprave: 60 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Banane, kosov: 2
  • Orehova jedrca, pesti: 2
  • Jedilna čokolada, 100 g
  • Jajca, kosov: 4
  • Pirina moka, 150 g
  • Rjavi sladkor, 180 g
  • Rožičeva moka, 150 g
  • Sončnično olje, 100 ml
  • Temna čokolada, 100 g
  • Sladka smetana, 50 g
  • Rozine: pest
  • Suhe brusnice: pest
  • Banane, kosov: 2
  • Orehova jedrca, pesti: 2
  • Jedilna čokolada, 100 g
  • Jajca, kosov: 4
  • Pirina moka, 150 g
  • Rjavi sladkor, 180 g
  • Rožičeva moka, 150 g
  • Sončnično olje, 100 ml
  • Temna čokolada, 100 g
  • Sladka smetana, 50 g
  • Rozine: pest
  • Suhe brusnice: pest
Priprava - po navodilih avtorja recepta

December je mesec obdarovanj in kot vedno za vrsto daril poskrbi trojica radodarnih mož. Božiček nas obišče proti koncu meseca, leto pa zaključi Dedek Mraz. Že čisto na začetek meseca pa se vsako leto vštuli Miklavž, ki po tradiciji s seboj privleče cele kupe oreščkov, suhega sadja in rožiča.

Da se ne bi pri ostalih dveh bradatežih ob pogledu na Miklavževe dobrote zanetilo ljubosumje, podarjen zaklad brž skrij v sočno pecivo.

V pecivu se skriva:

1 pest suhih rozin

1 pest suhih brusnic

2 banani

2 pesti orehovih jedrc

100 g jedilne čokolade

4 jajca

150 g pirine moke

180 g rjavega sladkorja

150 g rožičeve moke

100 ml olja

Čokoladno streho tvori:

100 g temne čokolade

50 g sladke smetane

Komaj ti Miklavž pomežikne v slovo, se ti že pridno lotiš priprave peciva. Suhe rozine in brusnice namoči v vodi, dokler se ne zmehčajo, nato jih ožemi.

Jajca ubij in loči rumenjake od beljakov. Prve skupaj s sladkorjem penasto pretepeš, druge pa mirno našeškaš v čvrst sneg. K rumenjakom dodaj olje in z vilico pretlačeni banani.

Rožičevo in pirino moko zmešaj skupaj s pecilnim praškom, nakar jih primešaš k rumenjakovi zmesi.

Jedilno čokolado raztopi ter skupaj z brusnicami, rozinami in nasekljanimi orehi primešaj k ostalim sestavinam.

Čisto na koncu se miklavževanju pridruži še sneg iz beljakov, ki se previdno in nežno vmeša med ostale sestavine.

Dobljeno maso zlij v pomaščen pekač, ki ga za 30-35 minut pospraviš v pečico, razgreto na 180 ºC.

Sladko smetano zavri, odstavi in vanjo nameči nalomljeno čokolado. Topljeno čokolado zlij po ohlajenem pecivu.

Pograbi mačeto in pecivo spretno nareži na kocke.

Ko bosta naokoli lomastila dobrodušna Božiček in Dedek Mraz, jima suvereno ponudi miklavževe kocke. Polni bradi drobtin in zadovoljno gruntanje bodo dali vedeti, da tudi Miklavž nosi odlična darila!

Miklavžev tek!

V košarico
V košarico