Nazaj Natisni

Piščančje nabodalo s škampi na žaru

Čas priprave: 45 min
Avtor: Andrej Kuhar
  • Kapre, 100 g
  • Inčuni, 50 g
  • Toast, rezin: 6
  • Piščančje prsi brez kosti, kosov: 2
  • Gamberi, kosov: 12
  • Mango, kosov: 1
  • Šalotka, kosov: 5
  • Limone, kosov: 1
  • Česen, strokov: 5
  • Oljčno olje Radi imamo domače, jedilnih žlic: 3
  • Sveži feferoni, kosov: 1
  • Belo vino, 200 ml
  • Črne olive v slanici, 50 g
  • Fino mleta morska sol: po okusu
  • Beli sladkor: po okusu
  • Celi črni poper v mlinčku: ščepec
  • Peteršilj: šopek
  • Svež timijan: šopek
  • Kapre, 100 g
  • Inčuni, 50 g
  • Toast, rezin: 6
  • Piščančje prsi brez kosti, kosov: 2
  • Gamberi, kosov: 12
  • Mango, kosov: 1
  • Šalotka, kosov: 5
  • Limone, kosov: 1
  • Česen, strokov: 5
  • Oljčno olje Radi imamo domače, jedilnih žlic: 3
  • Sveži feferoni, kosov: 1
  • Belo vino, 200 ml
  • Črne olive v slanici, 50 g
  • Fino mleta morska sol: po okusu
  • Beli sladkor: po okusu
  • Celi črni poper v mlinčku: ščepec
  • Peteršilj: šopek
  • Svež timijan: šopek
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Piščančje prsi narežemo na 12 enakomerno velikih kosov. Repke škampov očistimo in odstranimo morebitno črevesje. Lesena nabodala položimo za nekaj ur v hladno vodo (da se ne lepijo na meso in ne zagorijo na žaru).

Meso piščanca in škampove repke nabodemo na lesena nabodala, na obeh straneh začinimo s soljo, sladkorjem in poprom. Pomembno je, da meso začinimo tik pred pečenjem, kajti v nasprotnem primeru izpusti lastni sok in se med peko posuši.

Priprava mangovega čatnija: Šalotke in česen olupimo ter narežemo na fine kockice. Oboje skupaj svetlo podušimo na olivnem olju, zalijemo z belim vinom in tekočino s kuhanjem reduciramo na tretjino.

Mango olupimo, odstranimo sredico in meso narežemo na ½ cm debele kocke. Narezan mango dodamo pripravljeni redukciji (iz šalotke, česna in vina). Tekočino počasi pokuhamo. Na koncu začinimo s soljo in sladkorjem. Čili papriki odstranimo semena in narežemo na fine rezance. Sok limone iztisnemo. Ko je čatni skoraj kuhan, dodamo čili, limonin sok in začinimo s soljo in črnim poprom. Čatni se lahko pripravi nekaj dni prej in se hrani v kozarcih na hladnem mestu.

Priprava namaza 'tapenade': Vse sestavine (črne olive, kapre, inčuni, česen, peteršilj, timijan, limonin sok, olivno olje) zmešamo v mešalniku, da dobimo gladek namaz. 'Tapenade' napolnimo v kozarec in pokrito shranimo do uporabe v hladilniku.

Toastu odrežemo skorjico, 3 kose namažemo z namazom 'tapenade', pokrijemo s preostalimi tremi kosi in diagonalno prerežemo. Trikotnike toasta popečemo na žaru.

V košarico
V košarico