Pohorski lonec

- Sveži jurčki, 300 g
- Goveji zrezki iz stegna, 300 g
- Svinjsko meso v kockah, 300 g
- Krompir, 300 g
- Ješprenj, Zlato polje, 200 g
- Narezek pečen pršut, Kras, 150 g
- Suhi jurčki, 50 g
- Česen, strokov: 4
- Lovorov list, Maestro, kosov: 4
- Ocvirki za zabelo, Mercator, jedilnih žlic: 3
- Čebula, kosov: 3
- Belo vino, jedilnih žlic: 2
- Ajdova moka, Žito, 100 g
- Sončnično olje, jedilnih žlic: 1
- Drobljeni timijan, pesti: 1
- Sveži šampinjoni, kosov: 4
- Kisla smetana, Mercator, 20 % m.m., jedilnih žlic: 4
- Divjačinsko meso, 300 g
- Morska jodirana grobo mleta sol, Maestro: po okusu
- Mleti črni poper, Maestro: po okusu
- Šetraj: po okusu
- Majaron: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Recept / navodilo za pripravo:
Ješprenj v vroči osoljeni vodi skuhamo ter precedimo. Meso, krompir in slanino narežemo na kocke.
Čebulo na drobno sesekljamo. Prepražimo jo na maščobi (zaseki), dodamo stisnjen česen in gobe. Ko je lepo prepraženo, dodamo na kocke narezano meso in slanino. Pražimo 15 minut in zalijemo z jušno osnovo, ki jo skuhamo iz jušne zelenjave. Dodamo začimbe po svojem okusu, lovorjev list, kuhan ješprenj ter na kocke narezan krompir. Dodamo suhe gobe, ki smo jih prej namočili v vodi. Kuhamo na nižji temperaturi približno pol ure. Če se jed zgosti, dolijemo še jušno osnovo ali vodo. Proti koncu kuhanja dodamo vino ali pa rdeči vinski kis. V vreli osoljeni vodi, ki smo ji dodali olje, zakuhamo ajdovo moko. Ko se lepo zgosti in je zmes mazljiva, jo odstavimo ter primešamo svež timijan. Maso na tanko razmažemo na peki papir ter spečemo v pečici na 160°C, da dobimo hrustljav čips. Gobe narežemo na rezine, jih dekorativno zarežemo ter na vroči ponvi opečemo z obeh stani. Rahlo posolimo, po želji dodamo malo zaseke.
Pohorski lonec serviramo s čipsom ter popečenimi gobami, okrasimo s kislo smetano.