Mercator Spletna trgovina
Nazaj Natisni

Ajdovi krapi

Čas priprave: 80 min
Avtor: Mali Šef Slovenije
  • Ajdova moka, Žito, 600 g
  • Kisla smetana, Mercator, 20 % m.m., jedilnih žlic: 3
  • Nepasirana skuta Mercator, 200 g
  • Prosena kaša, Zlato Polje, 100 g
  • Jajca L, hlevska reja, Mercator, kosov: 1
  • Jajca L, hlevska reja, Mercator, rumenjakov: 1
  • Sveži drobnjak, pesti: 1
  • Ocvirki za zabelo, Mercator, jedilnih žlic: 2
  • Kisla repa, 500 g
  • Česen, strokov: 1
  • Narezek panceta, Kras, 100 g
  • Lovorov list, Maestro, kosov: 1
  • Črni poper v zrnu, Maestro, kosov: 5
  • Pšenična bela moka T 500, Žito, jedilnih žlic: 1
  • Sončnično olje za cvrtje, Mercato, 1 l
  • Morska jodirana grobo mleta sol, Maestro: po potrebi
  • Ajdova moka, Žito, 600 g
  • Kisla smetana, Mercator, 20 % m.m., jedilnih žlic: 3
  • Nepasirana skuta Mercator, 200 g
  • Prosena kaša, Zlato Polje, 100 g
  • Jajca L, hlevska reja, Mercator, kosov: 1
  • Jajca L, hlevska reja, Mercator, rumenjakov: 1
  • Sveži drobnjak, pesti: 1
  • Ocvirki za zabelo, Mercator, jedilnih žlic: 2
  • Kisla repa, 500 g
  • Česen, strokov: 1
  • Narezek panceta, Kras, 100 g
  • Lovorov list, Maestro, kosov: 1
  • Črni poper v zrnu, Maestro, kosov: 5
  • Pšenična bela moka T 500, Žito, jedilnih žlic: 1
  • Sončnično olje za cvrtje, Mercato, 1 l
  • Morska jodirana grobo mleta sol, Maestro: po potrebi
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Recept / navodilo za pripravo:

Ajdovo moko stresemo v skledo in zalijemo z 2 dl vrele vode. Dodamo kislo smetano in sol, premešamo s kuhalnico ali žlico tako, da zmočimo vso moko. Po potrebi dodamo še vode. Testo stresemo na pomokan pult. Sestavine gnetemo toliko časa, da postane testo gladko. Ajdovo testo na pomokani površini razvaljamo za mezinec na debelo, nato s kozarcem ali modelčkom izrežemo krogce. Na ogenj pristavimo dve posodi z vodo in ju posolimo (ščepec). V eno posodo v vrelo vodo stresemo  proseno kašo, jo kuhamo 20 minut, odcedimo ter nekoliko ohladimo. Skuto z rokami ožamemo in stresemo v skledo, dodamo skuhano proseno kašo, jajce, rumenjak in sol ter drobnjak in 1 žlico ocvirkov. Vse skupaj dobro premešamo z žlico. Na vsak krogec na sredino testa položimo  malo skutinega nadeva, nato testo prepognemo v polkrog. S hrbtno stranjo noža pritiskamo po robu polkroga, s čimer stisnemo skupaj oba dela testa. Narejene krape stresemo v krop in jih na počasnem ognju kuhamo 10 do 15 minut.

Medtem skuhamo repo. Stresemo jo v kozico ter prilijemo nekaj vode, da repo pokrije. Dodamo na kose narezano slanino, strok česna ter poprova zrna. Kuhamo do mehkega. Po potrebi prilivamo malo vode. Kuhani repi odstranimo lovor ter poprova zrna. Nekaj repe prihranimo za cvrtje. Kuhano repo s paličnim mešalnikom zmiksamo v gosto kremo. Prihranjeno kuhano repo malo osušimo, jo pomokamo ter hrustljavo ocvremo v vročem olju. 1 žlico ocvirkov v ponvi na hitro prepražimo.

Serviramo toplo, na koncu lahko dekoriramo še s kislo smetano.

V košarico
V košarico
x white logo

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani piškotki.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene