Ajdovi krapi

- Ajdova moka, Žito, 600 g
- Kisla smetana, Mercator, 20 % m.m., jedilnih žlic: 3
- Nepasirana skuta Mercator, 200 g
- Prosena kaša, Zlato Polje, 100 g
- Jajca L, hlevska reja, Mercator, kosov: 1
- Jajca L, hlevska reja, Mercator, rumenjakov: 1
- Sveži drobnjak, pesti: 1
- Ocvirki za zabelo, Mercator, jedilnih žlic: 2
- Kisla repa, 500 g
- Česen, strokov: 1
- Narezek panceta, Kras, 100 g
- Lovorov list, Maestro, kosov: 1
- Črni poper v zrnu, Maestro, kosov: 5
- Pšenična bela moka T 500, Žito, jedilnih žlic: 1
- Sončnično olje za cvrtje, Mercato, 1 l
- Morska jodirana grobo mleta sol, Maestro: po potrebi
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Recept / navodilo za pripravo:
Ajdovo moko stresemo v skledo in zalijemo z 2 dl vrele vode. Dodamo kislo smetano in sol, premešamo s kuhalnico ali žlico tako, da zmočimo vso moko. Po potrebi dodamo še vode. Testo stresemo na pomokan pult. Sestavine gnetemo toliko časa, da postane testo gladko. Ajdovo testo na pomokani površini razvaljamo za mezinec na debelo, nato s kozarcem ali modelčkom izrežemo krogce. Na ogenj pristavimo dve posodi z vodo in ju posolimo (ščepec). V eno posodo v vrelo vodo stresemo proseno kašo, jo kuhamo 20 minut, odcedimo ter nekoliko ohladimo. Skuto z rokami ožamemo in stresemo v skledo, dodamo skuhano proseno kašo, jajce, rumenjak in sol ter drobnjak in 1 žlico ocvirkov. Vse skupaj dobro premešamo z žlico. Na vsak krogec na sredino testa položimo malo skutinega nadeva, nato testo prepognemo v polkrog. S hrbtno stranjo noža pritiskamo po robu polkroga, s čimer stisnemo skupaj oba dela testa. Narejene krape stresemo v krop in jih na počasnem ognju kuhamo 10 do 15 minut.
Medtem skuhamo repo. Stresemo jo v kozico ter prilijemo nekaj vode, da repo pokrije. Dodamo na kose narezano slanino, strok česna ter poprova zrna. Kuhamo do mehkega. Po potrebi prilivamo malo vode. Kuhani repi odstranimo lovor ter poprova zrna. Nekaj repe prihranimo za cvrtje. Kuhano repo s paličnim mešalnikom zmiksamo v gosto kremo. Prihranjeno kuhano repo malo osušimo, jo pomokamo ter hrustljavo ocvremo v vročem olju. 1 žlico ocvirkov v ponvi na hitro prepražimo.
Serviramo toplo, na koncu lahko dekoriramo še s kislo smetano.