Lososova pašteta

- Losos, 400 g
- Gamberi, 200 g
- Maslo, Mercator, 250 g , 225 g
- Šalotka, kosov: 1
- Česen, strokov: 2
- Belo vino, 1 dcl
- Kapre, kosov: 10
- Sok limon, : 0,50
- Sok limon, jedilnih žlic: 8
- Sesekljan svež koper, pesti: 2
- Pšenična bela moka T 500, Žito, 300 g
- Jogurt, 3,2 %, Mercator, 360 g
- Kvas, Dolcela, kosov: 1
- Beli sladkor, čajnih žličk: 2
- Sipino črnilo, 1 dcl
- Sezam, jedilnih žlic: 2
- Mleta kumina, Kotanyi, čajnih žličk: 1
- Zrnasti česen, čajnih žličk: 1
- Ekstra deviško olivno olje, 500 ml, jedilnih žlic: 1
- Morska jodirana grobo mleta sol, Maestro: po okusu
- Mleti črni poper, Maestro: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta
- 400 g fileja lososa
- 200 g gamberov
- 200 g masla
- 1 šalotka
- 2 stroka česna
- 0,5 dcl belega vina
- 10 kaper
- ½ limonine lupinice 1 limone
- 4 velike žlice limoninega soka
- 3 krhlje suhih hrušk
- ščepec soli
- ščepec popra
- 1 pest svežega koprca
Sipin kruh
- 300 g bele moke Žito
- 25 g masla
- 180 g jogurta
- 1 vrečka suhega kvasa Dolcella
- 2 žlički sladkorja
- 1 žlička soli
- 0,5 dcl sipinega črnila
- 2 žlici sezama Natura
- 1 čajna žlička črne kumine
Jogurtova omaka
- 180 g jogurta
- 1 pest nasekljanega svežega koprca
- ščepec soli
- ščepec popra
- 1 čajna žlička suhega česna
- 4 velike žlice limoninega soka
- 1 velika žlica oljčnega olja
Recept / navodilo za pripravo:
Lososa očistimo in narežemo na kocke. Kožo prihranimo posebej. Gambere očistimo oklepov. Oklepe prihranimo. Na polovici masla dobro prepražimo oklepe rakcev. Ko so lepo praženi, dodamo strte stroke česna, pustimo, da zadiši ter prilijemo vino. Pustimo, da vino izhlapi. V drugi ponvi stopimo ostalo maslo, dodamo na drobno narezano šalotko. Ko je dobro prepražena, dodamo na kocke narezanega lososa in dobro začinimo. Primešamo narezane hruške, kapre ter limonino lupinico. Nekoliko podušimo ter prilijemo še precejeno maslo gamberov. Vse skupaj pretresemo v sekljalnik, dodamo na drobno nasekljan svež koprc ter limonin sok. Tako pripravljeno pašteto nabrizgamo na živilsko folijo, jo tesno zavijemo ter oblikujemo klobasice. Ohladimo v hladilniku. Medtem pripravimo sipin kruhek.
Iz suhega kvasa, pol žličke sladkorja, malo moke in nekaj mlačne vode pripravimo nastavek. Pustimo, da se kvas aktivira. V mešalni posodi zmešamo moko, solimo. Primešamo stopljeno maslo in jogurt, nekoliko premešamo ter dodamo kvasni nastavek. Zamesimo v testo. Ko se oblikuje kepa, primešamo sipino črnilo, sezam ter črno kumino. Zamesimo v gladko testo in pustimo da malo počiva. Iz testa oblikujemo majhne kroglice, jih tanko razvaljamo in spečemo na vroči ponvi z obeh strani.
Pripravimo jogurtovo omako. Vse sestavine zmešamo skupaj v gladko omako. Začinimo po okusu. Pašteto okrasimo z lososovo pečeno kožo