Mercator Spletna trgovina
Nazaj Natisni

Lososova pašteta

Čas priprave: 80 min
Avtor: Mali Šef Slovenije
  • Losos, 400 g
  • Gamberi, 200 g
  • Maslo, Mercator, 250 g , 225 g
  • Šalotka, kosov: 1
  • Česen, strokov: 2
  • Belo vino, 1 dcl
  • Kapre, kosov: 10
  • Sok limon, : 0,50
  • Sok limon, jedilnih žlic: 8
  • Sesekljan svež koper, pesti: 2
  • Pšenična bela moka T 500, Žito, 300 g
  • Jogurt, 3,2 %, Mercator, 360 g
  • Kvas, Dolcela, kosov: 1
  • Beli sladkor, čajnih žličk: 2
  • Sipino črnilo, 1 dcl
  • Sezam, jedilnih žlic: 2
  • Mleta kumina, Kotanyi, čajnih žličk: 1
  • Zrnasti česen, čajnih žličk: 1
  • Ekstra deviško olivno olje, 500 ml, jedilnih žlic: 1
  • Morska jodirana grobo mleta sol, Maestro: po okusu
  • Mleti črni poper, Maestro: po okusu
  • Losos, 400 g
  • Gamberi, 200 g
  • Maslo, Mercator, 250 g , 225 g
  • Šalotka, kosov: 1
  • Česen, strokov: 2
  • Belo vino, 1 dcl
  • Kapre, kosov: 10
  • Sok limon, : 0,50
  • Sok limon, jedilnih žlic: 8
  • Sesekljan svež koper, pesti: 2
  • Pšenična bela moka T 500, Žito, 300 g
  • Jogurt, 3,2 %, Mercator, 360 g
  • Kvas, Dolcela, kosov: 1
  • Beli sladkor, čajnih žličk: 2
  • Sipino črnilo, 1 dcl
  • Sezam, jedilnih žlic: 2
  • Mleta kumina, Kotanyi, čajnih žličk: 1
  • Zrnasti česen, čajnih žličk: 1
  • Ekstra deviško olivno olje, 500 ml, jedilnih žlic: 1
  • Morska jodirana grobo mleta sol, Maestro: po okusu
  • Mleti črni poper, Maestro: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta
  • 400 g fileja lososa
  • 200 g gamberov
  • 200 g masla
  • 1 šalotka
  • 2 stroka česna
  • 0,5 dcl belega vina
  • 10 kaper
  • ½ limonine lupinice 1 limone
  • 4 velike žlice limoninega soka
  • 3 krhlje suhih hrušk
  • ščepec soli
  • ščepec popra
  • 1 pest svežega koprca

Sipin kruh

  • 300 g bele moke Žito
  • 25 g masla
  • 180 g jogurta
  • 1 vrečka suhega kvasa Dolcella
  • 2 žlički sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 0,5 dcl sipinega črnila
  • 2 žlici sezama Natura
  • 1 čajna žlička črne kumine

Jogurtova omaka

  • 180 g jogurta
  • 1 pest nasekljanega svežega koprca
  • ščepec soli
  • ščepec popra
  • 1 čajna žlička suhega česna
  • 4 velike žlice limoninega soka
  • 1 velika žlica oljčnega olja

Recept / navodilo za pripravo:

Lososa očistimo in narežemo na kocke. Kožo prihranimo posebej. Gambere očistimo oklepov. Oklepe prihranimo. Na polovici masla dobro prepražimo oklepe rakcev. Ko so lepo praženi, dodamo strte stroke česna, pustimo, da zadiši ter prilijemo vino. Pustimo, da vino izhlapi. V drugi ponvi stopimo ostalo maslo, dodamo na drobno narezano šalotko. Ko je dobro prepražena, dodamo na kocke narezanega lososa in dobro začinimo. Primešamo narezane hruške, kapre ter limonino lupinico. Nekoliko podušimo ter prilijemo še precejeno maslo gamberov. Vse skupaj pretresemo v sekljalnik, dodamo na drobno nasekljan svež koprc ter limonin sok. Tako pripravljeno pašteto nabrizgamo na živilsko folijo, jo tesno zavijemo ter oblikujemo klobasice. Ohladimo v hladilniku. Medtem pripravimo sipin kruhek.

Iz suhega kvasa, pol žličke sladkorja, malo moke in nekaj mlačne vode pripravimo nastavek. Pustimo, da se kvas aktivira. V mešalni posodi zmešamo moko, solimo. Primešamo stopljeno maslo in jogurt, nekoliko premešamo ter dodamo kvasni nastavek. Zamesimo v testo. Ko se oblikuje kepa, primešamo sipino črnilo, sezam ter črno kumino. Zamesimo v gladko testo in pustimo da malo počiva. Iz testa oblikujemo majhne kroglice, jih tanko razvaljamo in spečemo na vroči ponvi z obeh strani.

Pripravimo jogurtovo omako. Vse sestavine zmešamo skupaj v gladko omako. Začinimo po okusu. Pašteto okrasimo z lososovo pečeno kožo

V košarico
V košarico
x white logo

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani piškotki.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene