Jabolka #2

- Riž Arborio, Zlato Polje, 200 g
- Šalotka, kosov: 2
- Čebula, kosov: 1
- Jabolka Idared, 200 g
- Gamberi, 150 g
- File škarpene, 600 g
- Bučna semena: po okusu
- Maslo: po okusu
- Ekstra deviško olivno olje, 500 ml: po okusu
- Jabolčni sok, RID: po okusu
- Morska sol v mlinčku: po okusu
- Celi črni poper v mlinčku: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Čebulo in šalotko očistimo in na drobno narežemo. Česen olupimo ter nasekljamo. V kozici stopimo maslo, na maslu prepražimo česen, da zadiši. Dodamo nasekljano čebulo in šalotko. Nekoliko popečemo. Dodamo riž in ga pražimo, da pa postekleni ter zalijemo z jabolčnim sokom. Kuhamo do mehkega, po potrebi dolivamo vodo. Začinimo po okusu. Ko je rižota skoraj pripravljena, primešamo na kocke narezana jabolka in maslo ter mešamo, da dobimo kremasto rižoto.
Medtem na olivnem olju popečemo gambere. Ko jih obrnemo, dodamo žlico masla. Odstavimo na toplo.
Ribje fileje osušimo. Spečemo jih na vroči ponvi z dodatkom oljčnega olja. Obrnemo , jih, začinimo ter posujemo z mletimi praženimi bučnimi semeni. Vanje zapičimo čips iz jabolčnih lupin, ki smo jih obtežene pekli v pečici na 180°C približno 20-23 minut.