Pomladna zelenjava #1

- Mleto mešano meso, 500 g
- Srednjezrnati brušen riž za domače jedi, 200 g
- Mlada čebula, 100 g
- Pelati, 250 g
- Narezek pečen pršut, Kras, 100 g
- Piščančje hrenovke Poli kids, Perutnina Ptuj, 150 g
- Krompir za kuhanje, 500 g
- Zeleni šparglji, 500 g , 250 g
- Maslo, 100 g
- Zrnasti česen: po okusu
- Mleti beli poper: po okusu
- Morska sol v mlinčku: po okusu
- Drobljeni origano: po okusu
- Zelena solata: po okusu
- Rdeči radič: po okusu
- Ekstra deviško olivno olje, Zvijezda: po okusu
- Rdeče redkvice: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Solato in radič očistimo in pripravimo večje liste.
V vreli vodi jih nekoliko oparimo in oparjene prestavimo na kuhinjsko krpo, da se ohladijo in posušijo.
Pripravimo nadev. Zmešamo mleto meso, ga začinimo z soljo, poprom ter nasekljanim česnom. Dodamo prepraženo nasekljano mlado čebulo te riž in origano.
Z nadevom nadevamo solatne liste in radič, v sredino nadeva pritisnemo mini hrenovko. Radičeve liste zavijemo še v pečen pršut. Tako pripravljene zvitke naložimo v ognjevaren keramični pekač, prilijemo nekaj vode ter prestavimo v ogreto pečico ter počasi pečemo.
Medtem pripravimo omako.
V kozici na oljčnem olje prepražimo nasekljan česen, ko zadiši, dodamo pelate, začinimo s soljo, poprom ter origanom. Malo pokuhamo, da paradižnik razpade na manjše kose. Po potrebi malo zalijemo z vodo. Pripravljeno omako prelijemo čez solatne sarme in jih pečemo do konca.
Šparglje očistimo in olupimo olesenele dele. Pustimo si vršičke. Ostalo narežemo na manjše kose.
Vršičke na maslu popečemo.
Krompir olupimo, narežemo na kocke in skupaj s koščki špargljev skuhamo do mehkega. Kuhano odcedimo, pretlačimo ter primešamo stopljeno maslo. Za boljši okus uporabimo tudi maslo, ki nam je ostalo od pečenja špargljev.
Redkvice operemo in očistimo. V kozici segrejemo oljčno olje, dodamo očiščene redkvice, žličko sladkorja in na hitro prepražimo. Solimo. Prilijemo malo vinskega kisa in na hitro pokuhamo ter glaziramo.