Mandljeva torta z vanilijevo kremo in gozdnimi sadeži

- Beljak, kosov: 6
- Mandlji jedrca, Garden Good, 150 g
- Beli sladkor, 400 g
- Pšenična bela moka T 500, Žito, 100 g
- Pecilni prašek, Dolcela, zavojčkov: 1
- Vanilin sladkor, Dolcela, zavojčkov: 4
- Morska sol v mlinčku, ščepcov: 2
- Trajno pol posneto mleko, 400 g
- Maslo, 250 g
- Rumenjak, kosov: 6
- Sladka smetana, 100 ml
- Limone, kosov: 1
- Limonin sok: po okusu
- Limonina lupinica: po okusu
- Mandljevi lističi: po okusu
- Sladkor v prahu: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Beljake na pol zmiksamo z ročnim mikserjem in jim ob miksanju postopoma dodajamo sol, limonin sok, vanilin sladkor in sladkor. Stepamo do nastanka čvrstih vrhov.
Mlete mandlje in moko dodamo ob previdnem mešanju s metlico ali lopatko.
Nastalo testo enakomerno porazdelimo v manjše tortne modelčke, ki smo jih namastili in obložili s peki papirjem. Pečemo v ogreti pečici pri 180℃ 20 minut. Pečene tortice vzamemo iz pečice ter ohladimo. Ohlajene prerežemo po polovici.
Polovico mleka zavremo.
Rumenjake zmiksamo s sladkorjem, vanilin sladkorjem, pudingom ter polovico mleka v homogeno zmes, ki jo ob mešanju vlijemo v vroče mleko. Na zmernem ognju kuhamo do zgostitve. Ves čas kuhanja mešamo.
Ohladimo na sobno temperaturo (občasno premešamo, da na površini ne nastane skorjica).
Maslo sobne temperature penasto umešamo, nato mu postopoma ob miksanju dodajamo na sobno temperaturo ohlajeno jajčno kremo ter limonino lupinico in sok po okusu. Primešamo še stepeno sladko smetano.
Vaniljevo kremo damo v dresirno vrečko in jo za vsaj pol ure postavimo v hladilnik, da se maslo v kremi malo strdi.
Polovico gozdnih sadežev v kozici skupaj s sladkorjem zakuhamo v marmelado. Po želji dodamo nekaj limoninega soka in naribane lupinice. Ohladimo.
Spodnje polovičke tortic obrizgamo z ohlajeno kremo, nadevamo z ohlajeno marmelado ter pokrijemo. Nabrizgamo še po vrhu ter obložimo z gozdnimi sadeži ter popraženimi mandljevimi lističi.