Čokoladna torta z skuto in hruškami

- Jedilna čokolada, 600 g
- Maslo, 250 g
- Jajca, jajc: 4
- Pšenična bela moka T 500, Žito, 250 g
- Pecilni prašek, Dolcela, zavojčkov: 1
- Vanilin sladkor, Dolcela, zavojčkov: 3
- Hruške, kosov: 4
- Ledeni čaj, limona, Sola, 2 l
- Beli sladkor, 150 g
- Nepasirana skuta Mercator, 200 g
- Strok vanilije, strokov: 1
- Mandarine, kosov: 4
- Morska sol v mlinčku: ščepec
- Limonina lupinica: po okusu
- Limonin sok: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Čokolado nadrobimo v kovinsko skledo in jo nad soparo stopimo. Stopljeni primešamo na manjše koščke narezano maslo. Mešamo, da se maslo stopi. Primešamo vanilijev sladkor ter ščepec soli.
Ko se čokoladna masa nekoliko ohladi, primešamo enega za drugim rumenjake, primešamo presejano moko s pecilnim praškom ter dobro premešamo. Na koncu počasi vmešamo še trd sneg iz beljakov.
Pripravljeno maso razdelimo v 4 manjše namaščene tortne modelčke ter v vroči pečici spečemo. Pečemo približno 14 minut na 180°C.
Pečene vzamemo iz pečice ter ohladimo. Ohlajene tortice previdno vzamemo iz modelčkov.
Medtem pripravimo hruške. Hruške olupimo in odstranimo sredico s semeni.
V ponvi stopimo polovico sladkorja za nadev, pustimo da rahlo karamelizira ter prelijemo z 1 l zeliščnega čaja. Ko zavre, vanj postavimo očiščene hruške, vanilijev sladkor ter lupinico oprane limone. Hruške kuhamo do skoraj do mehkega. Ko so hruške pripravljene, jih s pomočjo penovke vzamemo iz tekočine in ohladimo. Ostalo tekočino pokuhamo v gost sirup. Limonino lupinico vzamemo iz sirup in jo ohladimo.
Skuto po potrebi pretlačimo, ji dodamo ostali sladkor ter sredico vanilijevega stroka. Dobro premešamo v gladko kremo. Po okusu lahko primešamo še nekoliko limoninega soka. In naribano lupinico.
Mandarine olupimo, jih očistimo ter razdelimo na krhlje. V kozici zavremo preostali zeliščni čaj, dodamo sladkor in mandarine. Pokuhamo in s paličnim mešalnikom zmiksamo.
Ohlajene tortice obložimo s skutno kremo, nanjo položimo pahljačasto narezane hruške ter potresemo z na tanke rezance narezane limonino lupinico ter okrasimo z zeliščnim sirupom.