Artičoka #2

- Piščančji file, 600 g
- Jajca, kosov: 4
- Pšenična bela moka T 500, Žito, 50 g
- Polenta 3 žita, Zlato Polje, 100 g
- Artičoke, kosov: 4
- Krompir, 300 g
- Limone, kosov: 1
- Grah, Natureta, 450 g, zamrznjeno , 200 g
- Maslo, 100 g
- Nariban parmezan, 50 g
- Mleti čili : po okusu
- Bazilika, Maestro: po okusu
- Meta: po okusu
- Morska jodirana grobo mleta sol, Maestro: po okusu
- Mleti črni poper, Maestro: po okusu
- Curry, Maestro: po okusu
- Olje za cvrtje: po okusu
- Ekstra deviško olivno olje, 500 ml: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Artičoke operemo in jih očistimo. Peclje z lupilcem olupimo in jih narežemo na manjše koščke. Cvetove obrežemo olesenelih delov in skuhamo do mehkega. Poberemo jih iz kuhalne posode in jih odcedimo, očistimo jih še cvetnih nitk in tako dobimo vdolbinico za nadevanje.
Ko so peclji mehko kuhani, jih pretlačimo, začinimo po okusu ter primešamo parmezan. Z dobljeno maso nadevamo cvetove ter jih dodatno potresemo z parmezanom. Spečemo v pečici do zlatorumene barve.
Krompir olupimo in ga narežemo na tanke rezine. V ponvi stopimo maslo in vanj naribamo lupinico oprane limone. V silikonske modelčke zlagamo plasti krompirja, vsako plast premažemo s stopljenim limoninim maslom ter narahlo posolimo. Plasti zlagamo, dokler ne napolnimo modelčkov. Tako pripravljene modelčke postavimo v ogreto pečico na 180°C ter obtežimo. Pečemo približno 25 minut.
Grah skuhamo v osoljeni vodi. Kuhanega skupaj z vodo zmiksamo s paličnim mešalnikom in ga skozi sito pretlačimo. Malo še pokuhamo, dodamo maslo in po potrebi začinimo ter primešamo nasekljano svežo meto.
Piščančja prsa očistimo. Meso narežemo na širše trakove. Začinimo jih s soljo, poprom in malo currya. Pustimo, da se meso prepoji z okusi.
Iz jajc, moke ter polentne moke umešamo gladko, a gosto maso za paniranje. Piščančje trakce pomočimo v maso in jih v vročem olju ocvremo.
Čili očistimo in ga narežemo na majhne kocke. Na vroči ponvi jih na hitro popečemo, dodamo malo oljčnega olja, začinimo ter na koncu primešamo še svežo nasekljano baziliko.