Mercator Spletna trgovina
Nazaj Natisni

Ajdovi žganci s praženim zeljem

Čas priprave: 45 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Ajdova moka, Kot doma, 1 kg , 250 g
  • Ocvirki z mastjo, jedilnih žlic: 4
  • Kislo zelje, Kmetija Požar, 350 g
  • Ranina, vrhunsko belo vino, Radgonske Gorice, 100 ml
  • Hladno stiskano sončnično olje, jedilnih žlic: 1
  • Čebula, kosov: 1
  • Česen, strokov: 1
  • Lovorjevi listi, listov: 1
  • Morska sol v mlinčku: po okusu
  • Mleti črni poper, Maestro: po okusu
  • Ajdova moka, Kot doma, 1 kg , 250 g
  • Ocvirki z mastjo, jedilnih žlic: 4
  • Kislo zelje, Kmetija Požar, 350 g
  • Ranina, vrhunsko belo vino, Radgonske Gorice, 100 ml
  • Hladno stiskano sončnično olje, jedilnih žlic: 1
  • Čebula, kosov: 1
  • Česen, strokov: 1
  • Lovorjevi listi, listov: 1
  • Morska sol v mlinčku: po okusu
  • Mleti črni poper, Maestro: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Ajdovi žganci z zeljem in ocvirki so vseslovenska klasika, ki jo pripravljajo na domačijah po vseh koncih in krajih slovenije.

Ajdovi žganci so enostavna, a malce bolj fizično zahtevna jed, ki se najbolje počuti v toplem objemu kislega zelja. V tej različici sva za malce polnejši okus zelju dodala tudi belo vino.

Praženo zelje:

  1. Čebulo na drobno sesekljaj in jo svetlo prepraži na žlici olja.
  2. Strok česna sesekljaj in ga dodaj k čebuli.
  3. Praži, dokler česen ne zadiši, nato v lonec stresi kislo zelje.
  4. Dodaj lovorjev list, poper in sol.
  5. K zelju prilij še 1 dl vina, nato pa ga praži 20 minut, da se zmehča.
  6. Med praženjem po potrebi dolivaj malo vode.

Žganci:

  1. V loncu zavri dobro 700 ml dobro osoljene vode.
  2. V lonec stresi ajdovo moko, ki naj bo čim bolj na kupu.
  3. Ko voda popeni, pena pa prekrije vso moko, ročaj kuhalnice zapiči v sredino ajdovega kupčka in zvrtaj 2 cm široko luknjo.
  4. Ogenj zmanjšaj, posodo pa pokrij.
  5. Ajdova moka se mora kuhati 20 minut, pri tem pa pazi, da ti voda ne prekipi.
  6. Medtem, ko se žganci kuhajo, v manjši ponvi raztopi in popraži 4 žlice ocvirkove masti.
  7. Iz lonca odlij, a prihrani, večino tekočine - žgančevke.
  8. S kuhalnico premešaj ajdovo moko, dodaj nekaj žlic masti brez ocvirkov, nato pa postopoma dodajaj še odcejeno tekočino. Več tekočine, ko dodaš, bolj mokri in večji bodo žganci.
  9. S kuhalnico zagrabi nekaj mase, z vilico pa z nje v skledo nadrobi žgance.
  10. Vsake toliko žgance v skledi zabeli z ocvirki.
V košarico
V košarico
x white logo

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani in piškotki za spremljanje statistike.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene