Toč s polento

- Panceta kraškopoljca, Grajske mesnine, 50 g
- Klobasa kraškopoljca za kuhanje, Čadež, kosov: 1
- Čebula, kosov: 1
- Vino Teran, 2 dcl
- Svež timijan, vejic: 1
- Pšenična moka, tip 500, 1 kg , jedilnih žlic: 1
- Polenta, 300 g
- Eko kmečki poltrdi sir, Kmetija Kukenberger, 150 g
- Bio ocvirki v masti, Kmetija Žgajnar, jedilnih žlic: 1
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Toč je primorska jed, malce podobna golažu, v katerem pa običajno kraljujeta pršut in refošk ali teran. Ob toču največkrat postrežejo kruh, krompir ali polento, ki se nato pomaka vanj - od tod tudi ime jedi, saj “točanje” pomeni pomakanje.
Ta različica toča vsebuje izvrstno panceto in slastno klobaso, oboje iz avtohtone slovenske pasme prašiča krškopoljca. Seveda v jed spada tudi drzno rdeče vino - midva sva uporabila refošk.
Ob toču pa sva pripravila bogato polento, v katero sva poleg sira skrila še ocvirke.
Toč:
- Panceto nareži na tanke rezine, klobaso pa na kolute.
- Čebulo olupi, jo razpolovi in nareži na tanke polkolobarje.
- Lonec pristavi nad srednji ogenj in vanj stresi panceto.
- Praži jo eno minuto, nato dodaj narezano klobaso.
- Med občasnim mešanjem praži še 2 minuti.
- Panceto in klobaso prenesi iz lonca na krožnik, pri tem pa poskrbi, da ostane dovolj maščobe v piskru.
- V lonec stresi narezano čebulo in jo med mešanjem svetlo prepraži - ravno toliko, da postekleni.
- Po čebuli potresi žlico moke in jo dobro premešaj.
- Dodaj vejico timijana, 2 dl rdečega vina in 1 dl vode.
- Premešaj in počakaj, da tekočina zavre, nato v kastrolo vrni panceto in klobaso.
- Toč kuhaj na zmernem ognju 10 minut.
Polenta:
- Sir fino naribaj.
- V lonec zlij 1,2 l vode in jo zavri.
- Vodo narahlo posoli, nato vanjo stresi instant polento.
- Dodaj še žliico ocvirkove masti, nato neprestano mešaj in kuhaj, dokler se polenta ne zgosti.
- V polento stresi nariban sir in dobro premešaj.
- Polento poskusi in jo po potrebi še dosoli.
- Še vročo polento prelij v manjši pekač in jo poravnaj.
- Pekač tesno prekrij s prozorno folijo za živila, nato ga postavi na hladno, da se polenta strdi.
- Strjeno polento zvrni iz pekača na rezalno desko, nato jo nareži na enako velike kocke.
- Kocke polente z vseh strani na hitro popeci na ponvi - ravno toliko, da se segrejejo.
Postrežba:
- Na krožnik čmokni zajemalko toča, nanj pa nakupčkaj nekaj kock popečene polente.