Mercator Spletna trgovina
Nazaj Natisni

Toč s polento

Čas priprave: 30 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Panceta kraškopoljca, Grajske mesnine, 50 g
  • Klobasa kraškopoljca za kuhanje, Čadež, kosov: 1
  • Čebula, kosov: 1
  • Vino Teran, 2 dcl
  • Svež timijan, vejic: 1
  • Pšenična moka, tip 500, 1 kg , jedilnih žlic: 1
  • Polenta, 300 g
  • Eko kmečki poltrdi sir, Kmetija Kukenberger, 150 g
  • Bio ocvirki v masti, Kmetija Žgajnar, jedilnih žlic: 1
  • Panceta kraškopoljca, Grajske mesnine, 50 g
  • Klobasa kraškopoljca za kuhanje, Čadež, kosov: 1
  • Čebula, kosov: 1
  • Vino Teran, 2 dcl
  • Svež timijan, vejic: 1
  • Pšenična moka, tip 500, 1 kg , jedilnih žlic: 1
  • Polenta, 300 g
  • Eko kmečki poltrdi sir, Kmetija Kukenberger, 150 g
  • Bio ocvirki v masti, Kmetija Žgajnar, jedilnih žlic: 1
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Toč je primorska jed, malce podobna golažu, v katerem pa običajno kraljujeta pršut in refošk ali teran. Ob toču največkrat postrežejo kruh, krompir ali polento, ki se nato pomaka vanj - od tod tudi ime jedi, saj “točanje” pomeni pomakanje.

Ta različica toča vsebuje izvrstno panceto in slastno klobaso, oboje iz avtohtone slovenske pasme prašiča krškopoljca. Seveda v jed spada tudi drzno rdeče vino - midva sva uporabila refošk.

Ob toču pa sva pripravila bogato polento, v katero sva poleg sira skrila še ocvirke.

Toč:

  1. Panceto nareži na tanke rezine, klobaso pa na kolute.
  2. Čebulo olupi, jo razpolovi in nareži na tanke polkolobarje.
  3. Lonec pristavi nad srednji ogenj in vanj stresi panceto.
  4. Praži jo eno minuto, nato dodaj narezano klobaso.
  5. Med občasnim mešanjem praži še 2 minuti.
  6. Panceto in klobaso prenesi iz lonca na krožnik, pri tem pa poskrbi, da ostane dovolj maščobe v piskru.
  7. V lonec stresi narezano čebulo in jo med mešanjem svetlo prepraži - ravno toliko, da postekleni.
  8. Po čebuli potresi žlico moke in jo dobro premešaj.
  9. Dodaj vejico timijana, 2 dl rdečega vina in 1 dl vode.
  10. Premešaj in počakaj, da tekočina zavre, nato v kastrolo vrni panceto in klobaso.
  11. Toč kuhaj na zmernem ognju 10 minut.


Polenta:

  1. Sir fino naribaj.
  2. V lonec zlij 1,2 l vode in jo zavri.
  3. Vodo narahlo posoli, nato vanjo stresi instant polento.
  4. Dodaj še žliico ocvirkove masti, nato neprestano mešaj in kuhaj, dokler se polenta ne zgosti.
  5. V polento stresi nariban sir in dobro premešaj.
  6. Polento poskusi in jo po potrebi še dosoli.
  7. Še vročo polento prelij v manjši pekač in jo poravnaj.
  8. Pekač tesno prekrij s prozorno folijo za živila, nato ga postavi na hladno, da se polenta strdi.
  9. Strjeno polento zvrni iz pekača na rezalno desko, nato jo nareži na enako velike kocke.
  10. Kocke polente z vseh strani na hitro popeci na ponvi - ravno toliko, da se segrejejo.

Postrežba:

  1. Na krožnik čmokni zajemalko toča, nanj pa nakupčkaj nekaj kock popečene polente.
V košarico
V košarico
x white logo

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani in piškotki za spremljanje statistike.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene