Mlinčevka

- Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 800 g
- Bio jajca M, Durnik, jajc: 11
- Hladno stiskano sončnično olje, 80 ml
- Bio ovčja skuta, Lepa Anka, 800 g
- Kozji jogurt, Videc, 2 dcl
- Beli sladkor, jedilnih žlic: 5
- Vanilin sladkor bourbonska vanilija, Dr. Oetker, 10 g , vrečk: 1
- Maslo, Loške mlekarne, 240 g , 100 g
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Drugo ime za to sladko jed iz Posavja in Bizeljskega je kuhana potica, saj jo tvorijo izmenjujoče plasti kuhanih mlincev in skutinega nadeva.
Kot druge potice, tudi mlinčevka svoje mesto najpogosteje najde na slavnostno obloženi mizi, odlikujeta pa jo sočnost in prijetna tekstura.
Testo:
- Iz 800 g moke, 8 jajc, 80 ml olja in 5 žlic mlačne vode zamesi mehko testo za mlince.
- Testo razdeli na 15 enakih delov, ki jih nato pokriješ in pustiš 15 minut pri miru, da se odpočijejo.
- Nad ogenj pristavi velik lonec vode ter jo dobro posoli in zavri.
- Vsak kos testa razvaljaj na velikost izbranega okroglega pekača (midva sva uporabila pekač s premerom 26 cm).
- Razvaljano testo skuhaj v slanem kropu, nato ga odcedi in ohladi.
- Postopek ponovi za vse kose testa.
Nadev in peka:
- Pečico segrej na 180 ºC.
- V posodo stresi 800 g skute, 2 dl jogurta, 3 jajca, 5 žlic sladkorja in 1 vrečko vanilijevega sladkorja.
- Vse skupaj dobro premešaj v mazav nadev.
- Maslo raztopi.
- V namaščen pekač postavi plast testa, po kateri premažeš malo nadeva.
- Po nadevu zlij 1 žlico raztopljenega masla.
- Postopek ponavljaj, dokler ne prideš do vrha mlinčastega stolpa.
- Mlinčevko peci 1 uro na 180 ºC.