Ajdov potancelj

- Ajdova moka, Kozjanski Mlin, 3 dcl
- Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 3 dcl
- Bio ovčja skuta, Lepa Anka, 500 g
- Bio ovčji jogurt, Konda, 180 g
- Bio jajca M, Durnik, jajc: 1
- Kisla smetana Radi imamo domače, 100 g
- Morska sol v mlinčku: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Ajdov potancelj je slastna pogača iz ajdovega testa in skutinega nadeva, ki se na Dolenjskem lahko znajde kot samostojna jed ali pa ob boku prazničnim dobrotam.
Svoje ime je potancelj dobil po načinu priprave, saj zgornjo plast testa z rokami “potancamo” v pekač.
Za potancelj potrebuješ pekač s premerom 28 cm.
Priprava:
- Pečico segrej na 180 ºC.
- Zavri 1 liter vode, v kateri raztopiš 1 žličko soli.
- Skupaj zmešaj obe moki, nato ju popari - čez moko prelij vrelo vodo in pomešaj.
- Pusti, da se sestavine popolnoma ohladijo, nato jih pregneti v testo brez grudic.
- Pekač namasti z raztopljenim maslom ali malo olja.
- Polovico testa razporedi po dnu pekača in ga poravnaj.
- Skuto, jogurt, eno jajce in pol žličke soli zmešaj v mazav nadev.
- Nadev stresemo v pekač.
- Po vrhu razporedi še drugo polovico testa in ga potancaj.
- Vse skupaj prelij z razžvrkljano mešanico kisle smetane in enega jajca.
- Pekač postavi za 1 uro v pečico, segreto na 180 ºC.