Mercator Spletna trgovina
Nazaj Natisni

Kozjanski krapi

Čas priprave: 60 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Ajdova moka, Kozjanski Mlin, 500 g
  • Skuta BIO, 35 %, 500 g , 300 g
  • Kisla smetana, KGZ Škofja Loka, 250 g , jedilnih žlic: 3
  • Prosena kaša, 500 g , 100 g
  • Bio jajca M, Durnik, jajc: 2
  • Bio čemaževa omaka, Lipej, čajnih žličk: 2
  • Solni cvet: po okusu
  • Lesena kuhalnica: kos
  • Ajdova moka, Kozjanski Mlin, 500 g
  • Skuta BIO, 35 %, 500 g , 300 g
  • Kisla smetana, KGZ Škofja Loka, 250 g , jedilnih žlic: 3
  • Prosena kaša, 500 g , 100 g
  • Bio jajca M, Durnik, jajc: 2
  • Bio čemaževa omaka, Lipej, čajnih žličk: 2
  • Solni cvet: po okusu
  • Lesena kuhalnica: kos
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Za razliko od mnogih slovenskih tradicionalnih jedi, imajo kozjanski krapi jasno določen začetek - nastali so namreč na zeljniku gospe Milke Smole, ki jih je prvič pripravila na Sladki gori kot odgovor po sestavinah podobnim gorenjskim krapom.

Gre za okusne žepke iz ajdovega testa s kislo smetano, v katerih se skriva nadev iz skute in prosene kaše. Midva sva poleg kozjanskih krapov pripravila aromatično čemaževo omako.

Ajdovo testo:

  1. V skledo stresi ajdovo moko in dodaj 2 ščepca soli.
  2. Zavri 700 ml vode in jo prelij čez moko, da jo popariš.
  3. Moko z vodo premešaj in pusti, da se testo malce ohladi.
  4. Dodaj žlico kisle smetane in premešaj.
  5. Testo prenesi na delovno površino, posuto z malo bele moke, nato ga gneti, da postane gladko.

Nadev:

  1. Proseno kašo skuhaj po navodilih z embalaže, nato jo odcedi in ohladi.
  2. H kaši primešaj skuto, pol žličke soli, eno celo jajce in še en rumenjak.

Oblikovanje in kuha:

  1. Testo enakomerno razvaljaj do tankega.
  2. S primerno velikim kozarcem iz razvaljanega testa izreži kroge.
  3. Na sredino vsakega kroga postavi eno žličko nadeva, nato pa krogec na polovici prepogni, ob robovih pa dobro stisni skupaj. Pri tem pazi, da se v krap ne ujame zrak.
  4. Nad ogenj pristavi velik lonec dobro soljene vode in jo zavri.
  5. Krape kuhaj 20 minut v rahlo brbotajoči vodi.

Čemaževa omaka:

  1. Skupaj zmešaj 2 zvrhani žlici kisle smetane in 1-2 žlički čemaževe omake z bučnimi semeni.
  2. Dobljeno omako prelij po krapih.
V košarico
V košarico
x white logo

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani in piškotki za spremljanje statistike.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene