Mercator Spletna trgovina
Nazaj Natisni

Pajtičke

Čas priprave: 120 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 500 g
  • Zaseka, KZ Idrija, 500 g, jedilnih žlic: 2
  • Cvetlični med, Božnar, čajnih žličk: 1
  • Kvas, žlahtni, 20 g
  • Sveže polnomastno mleko, 3,5 % m.m., Loška mlekarna, 300 ml
  • Hladno stiskano sončnično olje, 50 ml
  • Solni cvet, čajnih žličk: 1
  • Beli kristalni sladkor, Agragold, čajnih žličk: 1
  • Čebula, kosov: 1
  • Mleti orehi, 150 g
  • Papirnate serviete paloma, srček: po potrebi
  • Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 500 g
  • Zaseka, KZ Idrija, 500 g, jedilnih žlic: 2
  • Cvetlični med, Božnar, čajnih žličk: 1
  • Kvas, žlahtni, 20 g
  • Sveže polnomastno mleko, 3,5 % m.m., Loška mlekarna, 300 ml
  • Hladno stiskano sončnično olje, 50 ml
  • Solni cvet, čajnih žličk: 1
  • Beli kristalni sladkor, Agragold, čajnih žličk: 1
  • Čebula, kosov: 1
  • Mleti orehi, 150 g
  • Papirnate serviete paloma, srček: po potrebi
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Cerkljanske pajtičke so majhne slane čebulne potice z nadevom iz popražene čebule in orehov. Priročne potice so v preteklosti na Cerkljanskem pripravili za malico ob številnih delovnih opravilih na domačijah.

Slastne pajtičke se seveda tudi dandanes odlično obnesejo kot bogata malica, ker gre le za potico, pa svoje mesto najdejo tudi na praznično obloženih mizah.

Testo:

  1. Najprej pripravi kvasec - v 300 ml toplega mleka stresi pol žličke sladkorja in nadrobi 20 g svežega kvasa.
  2. Kvasec pusti stati 10-15 minut, da se kvas aktivira in se prične peniti.
  3. V skledo stresi 500 g moke in 2 konkretna ščepca soli.
  4. V sredino moke izkoplji jamico, vanjo pa zlij 50 ml olja in kvasec.
  5. Vse skupaj premešaj, nato pa zgneti v prožno in voljno testo z gladko površino.
  6. Posodo s testom pokrij z vlažno krpo in jo postavi na toplo, da se testo podvoji - približno za 1 uro.

Nadev:

  1. Čebulo na drobno nasekljaj in jo na 2 žlicah zaseke rumeno prepraži.
  2. Pusti, da se čebula ohladi, nato jo zmešaj s 150 g mletih orehov, pol žličke soli, 1 ščepcem popra, 1 žličko medu in 4 žlicami mleka.

Oblikovanje in peka:

  1. Pečico segrej na 180 °C.
  2. Testo razvaljaj do tankega in ga premaži z nadevom.
  3. Tesno ga zvij v dolg zvitek, nato pa nareži na 2 cm široke štrukeljce.
  4. Pajtičke razporedi po pladnju za peko, na katerega položiš peki papir.
  5. Položi jih na eno prerezano stran, da gleda spirala navzgor.
  6. Peci jih 25-30 minut pri 180 °C.
V košarico
V košarico
x white logo

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani in piškotki za spremljanje statistike.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene