Mercator Spletna trgovina
Nazaj Natisni

Smukavc

Čas priprave: 60 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Krompir, 500 g
  • Čepleška mast, Mesarstvo Podobnik, jedilnih žlic: 2
  • Domača klobasa za kuhanje , kosov: 1
  • Pšenična moka, tip 500, 1 kg , jedilnih žlic: 2
  • Hamburger, KZ Idrija, pakirano, 50 g
  • Ohrovt, 500 g
  • Česen, strokov: 2
  • Solni cvet: po okusu
  • Mleti črni poper, Maestro: po okusu
  • Papirnate serviete paloma, srček: po potrebi
  • Krompir, 500 g
  • Čepleška mast, Mesarstvo Podobnik, jedilnih žlic: 2
  • Domača klobasa za kuhanje , kosov: 1
  • Pšenična moka, tip 500, 1 kg , jedilnih žlic: 2
  • Hamburger, KZ Idrija, pakirano, 50 g
  • Ohrovt, 500 g
  • Česen, strokov: 2
  • Solni cvet: po okusu
  • Mleti črni poper, Maestro: po okusu
  • Papirnate serviete paloma, srček: po potrebi
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Kot večina slovenskih tradicionalnih jedi, je tudi smukavc skromna jed, nastala zaradi pomanjkanja surovin. Gospodinje idrijsko-cerkljanske regije so morale biti ob majhni količini sestavin res iznajdljive, da so pripravile okusno jed, vredno repeteja.

V smukavcu se smukata krompir in ohrovt, zraven pa še česen in slanina. Smukavc je lahko malce bolj redek, kot juha, lahko pa se kot priloga postreže gostega kot pire.

Midva sva ga pripravila kot gosto juho, v katero sva zakuhala še klobaso.
Postopek:

  1. V en pisker stresi olupljen in nakockan krompir, v drugega pa splaknjene in na trakove narezane liste ohrovta.
  2. H krompirju natoči toliko vode, da ga celega pokrije, k ohrovtu pa prav tako.
  3. Oboje pristavi na šporget in kuhaj do mehkega - krompir kakih 20-30 minut, ohrovt pa 2 minuti.
  4. Med kuho na drobno nasekljaj 2 stroka česna in nakockaj 50 g slanine.
  5. Slanino popraži na 2 žličkah masti.
  6. Vode, v kateri se je kuhal krompir, ne odlij.
  7. H krompirju dodaj kuhane liste ohrovta, popraženo slanino in nasekljan česen.
  8. Vse skupaj temeljito pretlači.
  9. V 1 dl vode zmešaj 2 zvrhani žlici moke, nato ta podmet primešaj v smukavc.
  10. Juha naj zavre, da se zgosti. Če je pregosta, dodaj malo vode, v kateri se je kuhal ohrovt.
  11. V smukavc potunkaj še klobaso za kuhanje in ga ob nežnem brbotanju kuhaj še 5-7 minut.
  12. Klobaso nareži na kolutke in jo postrezi v gostem smukavcu.
V košarico
V košarico
x white logo

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani in piškotki za spremljanje statistike.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene