Mercator Spletna trgovina
Nazaj Natisni

Ljubljanski štrukelj

Čas priprave: 105 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Maslo, Loške mlekarne, 240 g , 200 g
  • Sladka smetana, jedilnih žlic: 5
  • Pirina moka, GreGurMan, 50 g
  • Bio jajca M, Durnik, rumenjakov: 3
  • Solni cvet, čajnih žličk: 1
  • Rum, jedilnih žlic: 1
  • Sveže borovnice, pesti: 2
  • Temna čokolada, 50 g
  • Buo lešnikov namaz, 20Chocolate, jedilnih žlic: 3
  • Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 225 g
  • Kvas, žlahtni, 20 g
  • Beli kristalni sladkor, Agragold, jedilnih žlic: 2
  • Papirnate serviete Paloma, rdeče: po želji
  • Maslo, Loške mlekarne, 240 g , 200 g
  • Sladka smetana, jedilnih žlic: 5
  • Pirina moka, GreGurMan, 50 g
  • Bio jajca M, Durnik, rumenjakov: 3
  • Solni cvet, čajnih žličk: 1
  • Rum, jedilnih žlic: 1
  • Sveže borovnice, pesti: 2
  • Temna čokolada, 50 g
  • Buo lešnikov namaz, 20Chocolate, jedilnih žlic: 3
  • Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 225 g
  • Kvas, žlahtni, 20 g
  • Beli kristalni sladkor, Agragold, jedilnih žlic: 2
  • Papirnate serviete Paloma, rdeče: po želji
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Recept za ljubljanski štrukelj je prva objavila Magdalena Pleiweis v prvi izdaji Slovenske kuharice, ki je v Ljubljani izšla leta 1868. V prvi izdaji in poznejših ponatisih se sladica še imenuje ljubljanski štrudelj, šele v dopolnjenih izdajah Felicite Kalinškove pa dobi ime ljubljanski štrukelj.

V originalu se v ljubljanskem štruklju skrivata marelična marmelada in kandirana pomarančna lupinica (oranžat), najina različica pa svoj odličen okus pripiše lešnikovemu namazu in svežim borovnicam.

Testo:

  1. Kvas nadrobi v toplo mleko in dodaj 1 žličko sladkorja. Dobljeni kvasec pusti na toplem, da naraste.
  2. V posodo stresi belo in pirino moko, 2 žlici sladkorja in pol žličke soli.
  3. Dodaj 20 g raztopljenega masla, smetano, oba rumenjaka in rum.
  4. Vse skupaj zmešaj in zgneti v gladko in prožno testo.
  5. Posodo pokrij in pusti, da testo vzhaja do dvojne prostornine, približno 1 uro.

Oblikovanje:

  1. Testo razvaljaj v pravokotnik debeline noževega roba.
  2. 180 g hladnega masla nareži na tanke rezine in jih razporedi po polovici testa.
  3. Drugo polovico testa prepogni čez polovico z maslom.
  4. Dobro pritisni, da zračni mehurčki uidejo ven, maslo pa se lepo razporedi.
  5. Ko se obe plasti sprimeta, testo razvaljaj v pravokotnik.
  6. Pravokotnik zdaj zloži samega vase tako, da ga na oko razdeliš na tretjine in zunanji tretjini prepogneš navznoter - kot zloženka. Testo zasukaj za 90 stopinj in ponovi postopek zlaganja.
  7. Prepognjeno testo pusti 15 minut, da vzhaja, nato ga zopet razvaljaj v pravokotnik in prepogni po tretjinah podolgem in počez.
  8. Postopek ponavljaj, dokler testa trikrat ne prepogneš in razvaljaš.
  9. Testo 30 minut pusti, da vzhaja, nato ga razvaljaš, a ne pretenko.
  10. Testo premaži z lešnikovim namazom in ga potresi z borovnicami.
  11. Štrukelj zvij in ga prestavi na pladenj za peko.
  12. Štrukelj premaži z mešanico jajca in dveh žlic mleka.
  13. Peče naj se 20 minut pri 180 °C.
V košarico
V košarico
x white logo

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani in piškotki za spremljanje statistike.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene