Mercator Spletna trgovina
Nazaj Natisni

Janška vezivka s češnjevo marmelado

Čas priprave: 120 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Pšenična bela moka T500, Mlin Rotar, 1 kg
  • Hladno stiskano sončnično olje, 20 ml
  • Sveže polnomastno mleko, 3,5 % m.m., Loška mlekarna, 250 ml
  • Maslo, Loške mlekarne, 240 g , 100 g
  • Želirni sladkor, 1 kg
  • Češnje, 500 g, 1 kg
  • Vanilijev ekstrakt, čajnih žličk: 1
  • Beli kristalni sladkor, Agragold, 150 g
  • Vanilin sladkor bourbonska vanilija, Dr. Oetker, 10 g , kosov: 2
  • Solni cvet, ščepcov: 2
  • Bio jajca M, Durnik, jajc: 7
  • Limonina lupinica, čajnih žličk: 1
  • Kvas, žlahtni, 42 g
  • Orehov liker Berryshka, jedilnih žlic: 1
  • Papirnate serviete Paloma, rdeče: po želji
  • Pšenična bela moka T500, Mlin Rotar, 1 kg
  • Hladno stiskano sončnično olje, 20 ml
  • Sveže polnomastno mleko, 3,5 % m.m., Loška mlekarna, 250 ml
  • Maslo, Loške mlekarne, 240 g , 100 g
  • Želirni sladkor, 1 kg
  • Češnje, 500 g, 1 kg
  • Vanilijev ekstrakt, čajnih žličk: 1
  • Beli kristalni sladkor, Agragold, 150 g
  • Vanilin sladkor bourbonska vanilija, Dr. Oetker, 10 g , kosov: 2
  • Solni cvet, ščepcov: 2
  • Bio jajca M, Durnik, jajc: 7
  • Limonina lupinica, čajnih žličk: 1
  • Kvas, žlahtni, 42 g
  • Orehov liker Berryshka, jedilnih žlic: 1
  • Papirnate serviete Paloma, rdeče: po želji
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Janška vezivka je praznični beli kruh, značilen za vzhodno obrobje Ljubljane. Odlikuje ga nežna mehkoba in testeni okraski na vrhu hlebčka.

Midva sva poleg vezivke poskrbela še za njenega pajdaša - domačo marmelado iz svežih češenj.

Marmelada:

  1. Češnje izkoščiči in jih daj v lonec skupaj s sladkorjem in vanilijevo pasto.
  2. Kuhaj do vrelišča, nato pa še 4 minute.
  3. Naredi poskus želiranosti - na hladen krožnik daj žličko marmelade in poglej, če želira. Če je marmelada še vedno tekoča, potem kuhaj dalje in ponovi poskus.
  4. Po želji lahko češnje spasiraš s paličnim mešalnikom, da dobiš marmelado, lahko pa jih pustiš take kot so, in imaš džem.
  5. Marmelado napolni v vroče sterilizirane kozarce.

Vezivka:

  1. Kvas nadrobi v toplo mleko in dodaj 1 žlico sladkorja. Dobljeni kvasec pusti na toplem, da naraste.
  2. Maslo stopi.
  3. V posodo stresi moko, sladkor, vanilijev sladkor, limonino lupinico in sol.
  4. Dodaj 6 jajc, stopljeno maslo, sončnično olje, liker in kvasec.
  5. Vse skupaj premešaj, nato pa gneti, dokler testo ne postane mehko in voljno.
  6. Posodo s testom pokrij in pusti, da vzhaja 1 uro.
  7. Testo razpolovi. Vsaki polovici odtrgaj še majhen košček testa, iz katerega potem oblikuješ poljubno dekoracijo - midva sva se odločila za kito.
  8. Pripravi dva hlebčka in dve kiti, ju pokrij in pusti vzhajati še 20-30 minut.

Peka:

  1. Pečico segrej na 200 °C.
  2. V skodelici razžvrkljaj jajce in 2 žlici mleka.
  3. Z jajcem premaži hlebček, nato nanj položi kito. Premaži tudi njo.
  4. Postopek ponovi še z drugim hlebčkom in kito.
  5. Vezivko peci 20-30 minut na 200 °C.
V košarico
V košarico
x white logo

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani in piškotki za spremljanje statistike.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene