Mercator Spletna trgovina
Nazaj Natisni

Krompirjevi žganci

Čas priprave: 60 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Pšenična moka T 500, Mlin Grebenc, 500 g
  • Bio maslo, Žgajnar, 200 g , 100 g
  • Bio sir Tonko, trdi, Žgajnar, 80 g
  • Bio kefir Radi imamo domače, 1 l
  • Domači sušeni pršut s kožo, Brozina, rezin: 6
  • Krompir, 500 g
  • Sol BIO kuhinjska zeliščna Majnika : po okusu
  • Serviete Natur Premium, 3-slojne, rdeče: paket
  • Pšenična moka T 500, Mlin Grebenc, 500 g
  • Bio maslo, Žgajnar, 200 g , 100 g
  • Bio sir Tonko, trdi, Žgajnar, 80 g
  • Bio kefir Radi imamo domače, 1 l
  • Domači sušeni pršut s kožo, Brozina, rezin: 6
  • Krompir, 500 g
  • Sol BIO kuhinjska zeliščna Majnika : po okusu
  • Serviete Natur Premium, 3-slojne, rdeče: paket
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Krompirjevi žganci so krepka močnata jed, ki je zlata vredna v hudih zimah na planotah Notranjske. Kot se za žgance spodobi, se super ujamejo s kislim zeljem ali pa kislim mlekom, midva pa sva jih stlačila v podobno okrepčilno jed.

V tem receptu se krompirjevi žganci namakajo v nežno kislem kefirju, zabeljeni so z maslom, oplemeniteni pa s hrustljavo sirovo čipko in svežim pršutom.

Krompirjevi žganci:

  1. Krompir olupimo in narežemo na enakomerne kose.
  2. Krompirjeve kocke stresemo v večji pisker in dolijemo toliko vroče vode, da doseže dvojno višino krompirja v loncu. Posolimo jo s 3 žličkami soli.
  3. Lonec pristavimo na visok ogenj in počakamo, da voda zavre. Ogenj zmanjšamo in jo pustimo brbotati približno 8 minut, dokler krompir ni napol skuhan.
  4. Belo pšenično moko presejemo, da se znebimo grudic, nato pa jo stresemo v sredino lonca.
  5. Počakamo, da voda ponovno zavre, nato v sredini mokaste piramide z ročajem kuhalnice ustvarimo luknjo, skozi katero bo uhajala para.
  6. Nenavadni vulkan pustimo pri miru 20-25 minut, medtem pa mora voda rahlo vreti.
  7. Izpod mokaste gore izbezamo en krompir in se prepričamo, da je res kuhan.
  8. Škrobnato vodo odlijemo v ločeno posodo, nekaj pa je pustimo v loncu.
  9. Zdaj je na vrsti fizično zahtevnejši del - s kuhalnico najprej pretlačimo krompir in moko, da se združita, nato pa dodamo 5 žlic raztopljenega masla in pričnemo s krožnim mešanjem. Če je zmes presuha, dodamo malo odlite vode.
  10. S trudom mešamo toliko časa, dokler ne nastane gosta in gladka zmes brez grudic.
  11. Ko smo zadovoljni z gostoto in teksturo mase (večkrat se moramo seveda prepričati na lastna usta), se končno lotimo proizvodnje žgancev.
  12. Z leseno lopatko zajamemo malo mase in z nje z vilico odščipnemo žganec poljubne velikosti.
  13. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo cele mase. Žgance zbiramo v skledi, vsake toliko pa čeznje polijemo stopljeno maslo.

Sirove čipke:
Sir naribamo ga razporedimo v majhne kupčke po pekaču, prekritem s papirjem za peko.
Pekač postavimo za 15 minut v pečico, segreto na 200 °C.
Po peki naj se čipke ohladijo.


Postrežba:
V globok krožnik natočimo 250 ml kefirja, nanj pa stresemo žgance.
Po žgancih razporedimo na tanke trakove narezan pršut, zraven pa vtaknemo še sirovo čipko

V košarico
V košarico
x white logo

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani in piškotki za spremljanje statistike.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene