Telečja obara z "Vuoseršpoceljni"

- Telečje pleče, 500 g
- Korenje Bio Zone, kosov: 1
- Gomolj zelena, kosov: 1
- Peteršilj, vejic: 1
- Nadzemna koleraba, kosov: 1
- Por, kosov: 1
- Svinjska mast, jedilnih žlic: 2
- Moka, 150 g
- Čebula, jedilnih žlic: 3
- Česen, strokov: 1
- Sladka mleta rdeča paprika, čajnih žličk: 1
- Lovorjevi listi, kosov: 1
- Jajca, jajc: 1
- Kisla smetana, 20 % m.m., Mu Cusine, 100 g
- Morska sol, mlinček, Maestro: po okusu
- Mleti črni poper, Maestro: po okusu
- Belo vino za kuhanje: po okusu
- Šetraj: po okusu
- Sladka smetana: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Telečje meso narežemo na grižljaj velike koščke. Meso pristavimo v večji lonec, prilijemo vročo vodo ter pristavimo da zavre.
Zelenjavo operemo, jo očistimo in olupimo. Iz ostankov zelenjave takoj pristavimo v drugem loncu jušno osnovo, s katero bomo med kuhanjem zalivali telečjo obaro.
Zelenjavo narežemo. Korenje narežemo na kolobarje. peteršiljevo korenino narežemo na manjše kocke pol cm, kolerabo in gomolj zelene na malo večje kocke, približno 1 cm. Por narežemo na rezance. Nekaj pora pustimo na stran za konec.
Narezano zelenjavo predevamo v lonec, kjer kuhamo meso. Nekoliko začinimo s soljo in poprom ter dodamo lovorov list.
Zelišča in limonino lupinico drobno nasekljamo.
Pripravimo prežganje. V manjši kozici segrejemo maščobo, primešamo moko ter na hitro prepražimo, da bledo porjavi. Dodamo na drobno nasekljano čebulo ter nasekljan strok česna.
Ko česen zadiši, primešamo še nasekljana zelišča in vse skupaj med mešanjem dodamo obari. Pustimo, da dobro pokuha.
Pripravimo vodne žličnike. Vse sestavine dobro umešano v gladko maso. S pomočjo žlice oblikujemo žličnike velikosti približno 3 cm ter jih zakuhamo v obaro ali posebej skuhamo v vreli osoljeni vodi in jih kuhane proti koncu kuhanja dodamo v obaro.
Obaro kuhamo do mehkega, po potrebi še solimo in popramo ter okisamo z belim vinom. Na koncu dodamo na drobno nasekljan peteršilj ter drobno narezan por in še toplo postrežemo.