Priprava - po navodilih avtorja recepta
Omaka:
• 1 čebula
• 3 šalotke
• 3 stroke česna
• 1dcl olja
• 1 dcl belega vina
• 3 dcl piščančje osnove
• ½ dcl sladke smetane
• 20 g masla
• sol po okusu
• 1 čajna žlička javorjevega sirupa
• 1 žlica- grško seno
• ½ žlice kumina
• kari list: suhi- 5 listkov
• kardamom: 6 lepih oluščenih strokov
• 4 kom klinčkov
• ½ žlice gorčičnih semen
• ½ muškatnega oreščka
• 1 žlica kurkume
• ½ žlice črnega popra
• 1 ščep blagega suhega čilija
• 2 žlici tekočega jogurta
• 1 limona
Čebulo, šalotko in česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Narezano na nizkem ognju pražimo do zlatorumene barve. Prepraženo čebulo rahlo posolimo in dodamo maslo.
Medtem, ko pražimo čebulo, vse začimbe s pomočjo terilnika ali sekljalnika zmeljemo v prah.
Začimbe primešamo čebuli ter pražimo še 5 minut, da lepo zadišijo. Dodamo malo sirupa in prilijemo vino ter povremo, da vino izhlapi. Prilijemo piščančjo osnovo. Omako kuhamo toliko časa, da pokuha za eno tretjino. Prilijemo smetano ter kuhamo, da omako povre do polovice. Tako dobimo lepo gosto omako. S pomočjo paličnega mešalnika omako zmeljemo. Omako precedimo čez fino cedilo. Na koncu v omako vmešamo jogurt, nekaj limoninega soka ter po potrebi dosolimo. Okus omake mora biti uravnotežen in zelo aromatičen.
Pita s priželjcem
Testo:
• 325 g moke
• 100g mrzlega masla
• 80g mrzle svinjske masti
• 50g mrzle vode
• 1 rumenjak
• ščep soli
Moko in sol mešamo v kuhinjskem robotu. Dodamo svinjsko mast in maslo, rumenjak in vodo. Vse skupaj zamesimo v homogeno maso. Testo damo počivat vsaj 30 minut.
Nadev:
• 300 g blanširanega in očiščenega priželjca
• 1 čebula
• 2 stroka česna
• 30 g pinjol
• 4 stroke črnega česna
• ¼ slane limone
• ½ dcl piščančje osnove
• šop petršilja
• ½ dl sladke smetane
• 2 rumenjaka
• 30 g masla
• sol in poper po okusu
Priželjc nasekljamo na približno pol cm velike koščke. Čebulo olupimo ter jo drobno narežemo. Olupimo česen ter ga nasekljamo. Na ponvi prepražimo čebulo, ko se lepo prepraži, primešamo nasekljan česen. Ko česen zadiši, v kozico dodamo narezan priželjc in maslo.
Počasi pražimo približno 10 minut in dodamo še pinjole. Solimo in popramo. Odstranimo s kuhalnika. Smetano in rumenjake razmešamo. Priželjc premešamo ter med mešanjem prilivamo smetanovo maso, da se priželjc ohlaja in malo zgosti. Olupimo črn česen in ga nasekljamo. Nasekljamo limono in nasekljamo peteršilj. Vse skupaj dodamo masi iz priželjca. Preverimo okus.
Testo po počivanju razdelimo na dva dela. En del je 2/3 in drugi del je 1/3. Večji del razvaljamo na približno 2 mm debeline in ga položimo v model za pito, ki smo ga prej dobro premazali z zmehčanim maslom. Poravnamo robove in pazimo, da spodaj ni zraka. Modelčke napolnimo z ohlajeno maso skoraj do roba. Malo roba pustimo.
Drugi del testa razvaljamo malo debelejše, približno 3-4 mm. Potegnemo z valjarjem za mrežo in naredimo mrežo. S pripravljeno mrežo prekrijemo in zapremo našo pito. Lahko jo tudi okrasimo s testenimi listki. Pito na rahlo premažemo (z rumenjakom, soljo in mlekom).
Pečemo jo v ogreti pečici na 180 stopinj C približno 20 minut, da je testo zlatorumene barve in pečeno.
Pito počasi ohladimo preden jo režemo. Pito postrežemo s pripravljeno omako.