Nazaj Natisni

Pita s priželjcem in omaka vadouvan začimb

Čas priprave: 60 min
Avtor: Mali Šef Slovenije
  • Čebula, kosov: 2
  • Česen, strokov: 5
  • Šalotka, kosov: 3
  • Ekstra deviško olivno olje, Zvijezda, 1 dcl
  • Traminec, vrhunsko belo vino, Jeruzalem Ormož, 1 dcl
  • Kokošja jušna osnova, 4 dcl
  • Sladka smetana, 1 dcl
  • Slovensko surovo maslo, Pomurske mlekarne, 150 g
  • Bio javorjev sirup, čajnih žličk: 1
  • Mleta kumina, jedilnih žlic: 1
  • Celi kardamom, strokov: 6
  • Celi klinčki, koščkov: 4
  • Muškatni oreh, kosov: 1
  • Gorčica s celimi zrni, jedilnih žlic: 1
  • Kurkuma, Maestro, jedilnih žlic: 1
  • Mleti črni poper, Maestro, čajnih žličk: 1
  • Mlet čili, ščepcov: 1
  • Navadni tekoči jogurt, jedilnih žlic: 2
  • Limone, limon: 2
  • Priželjc, 300 g
  • Pinjole, 30 g
  • Črni česen, strokov: 4
  • Rumenjak, rumenjakov: 3
  • Bio domača svinjska mast, Žgajnar, 80 g
  • Moka, 325 g
  • Morska sol, mlinček, Maestro: po okusu
  • Peteršilj: šopek
  • Čebula, kosov: 2
  • Česen, strokov: 5
  • Šalotka, kosov: 3
  • Ekstra deviško olivno olje, Zvijezda, 1 dcl
  • Traminec, vrhunsko belo vino, Jeruzalem Ormož, 1 dcl
  • Kokošja jušna osnova, 4 dcl
  • Sladka smetana, 1 dcl
  • Slovensko surovo maslo, Pomurske mlekarne, 150 g
  • Bio javorjev sirup, čajnih žličk: 1
  • Mleta kumina, jedilnih žlic: 1
  • Celi kardamom, strokov: 6
  • Celi klinčki, koščkov: 4
  • Muškatni oreh, kosov: 1
  • Gorčica s celimi zrni, jedilnih žlic: 1
  • Kurkuma, Maestro, jedilnih žlic: 1
  • Mleti črni poper, Maestro, čajnih žličk: 1
  • Mlet čili, ščepcov: 1
  • Navadni tekoči jogurt, jedilnih žlic: 2
  • Limone, limon: 2
  • Priželjc, 300 g
  • Pinjole, 30 g
  • Črni česen, strokov: 4
  • Rumenjak, rumenjakov: 3
  • Bio domača svinjska mast, Žgajnar, 80 g
  • Moka, 325 g
  • Morska sol, mlinček, Maestro: po okusu
  • Peteršilj: šopek
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Omaka: 
1 čebula
3 šalotke
3 stroke česna
1dcl olja 
1 dcl belega vina
3 dcl piščančje osnove
½ dcl sladke smetane
20 g masla
sol po okusu
1 čajna žlička javorjevega sirupa
1 žlica- grško seno
½ žlice kumina
kari list: suhi- 5 listkov
kardamom: 6 lepih oluščenih strokov 
4 kom klinčkov
½ žlice gorčičnih semen
½ muškatnega oreščka
1 žlica kurkume
½ žlice črnega popra  
1 ščep blagega suhega čilija
2 žlici tekočega jogurta
1 limona
Čebulo, šalotko in česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Narezano na nizkem ognju pražimo do zlatorumene barve. Prepraženo čebulo rahlo posolimo in dodamo maslo.
Medtem, ko pražimo čebulo, vse začimbe s pomočjo terilnika ali sekljalnika zmeljemo v prah.
Začimbe primešamo čebuli ter pražimo še 5 minut, da lepo zadišijo. Dodamo malo sirupa in prilijemo vino ter povremo, da vino izhlapi. Prilijemo piščančjo osnovo. Omako kuhamo toliko časa, da pokuha za eno tretjino. Prilijemo smetano ter kuhamo, da omako povre do polovice. Tako dobimo lepo gosto omako. S pomočjo paličnega mešalnika omako zmeljemo. Omako precedimo čez fino cedilo. Na koncu v omako vmešamo jogurt, nekaj limoninega soka ter po potrebi dosolimo. Okus omake mora biti uravnotežen in zelo aromatičen. 
Pita s priželjcem
Testo: 
325 g moke 
100g mrzlega masla 
80g mrzle svinjske masti
50g mrzle vode
1 rumenjak  
ščep soli
Moko in sol mešamo v kuhinjskem robotu. Dodamo svinjsko mast in maslo, rumenjak in vodo. Vse skupaj zamesimo v homogeno maso. Testo damo počivat vsaj 30 minut.
Nadev:
300 g blanširanega in očiščenega priželjca
1 čebula
2 stroka česna
30 g pinjol
4 stroke črnega česna
¼ slane limone
½ dcl piščančje osnove
šop petršilja
½ dl sladke smetane
2 rumenjaka 
30 g masla
sol in poper po okusu 
Priželjc nasekljamo na približno pol cm velike koščke. Čebulo olupimo ter jo drobno narežemo. Olupimo česen ter ga nasekljamo. Na ponvi prepražimo čebulo, ko se lepo prepraži, primešamo nasekljan česen. Ko česen zadiši, v kozico dodamo narezan priželjc in maslo.
Počasi pražimo približno 10 minut in dodamo še pinjole. Solimo in popramo. Odstranimo s kuhalnika. Smetano in rumenjake razmešamo. Priželjc premešamo ter med mešanjem prilivamo smetanovo maso, da se priželjc ohlaja in malo zgosti.  Olupimo črn česen in ga nasekljamo. Nasekljamo limono in nasekljamo peteršilj. Vse skupaj dodamo masi iz priželjca. Preverimo okus. 
Testo po počivanju razdelimo na dva dela. En del je 2/3 in drugi del je 1/3. Večji del razvaljamo na približno 2 mm debeline in ga položimo v model za pito, ki smo ga prej dobro premazali z zmehčanim maslom. Poravnamo robove in pazimo, da spodaj ni zraka. Modelčke napolnimo z ohlajeno maso skoraj do roba. Malo roba pustimo. 
Drugi del testa razvaljamo malo debelejše, približno 3-4 mm. Potegnemo z valjarjem za mrežo in naredimo mrežo. S pripravljeno mrežo prekrijemo in zapremo našo pito. Lahko jo tudi okrasimo s testenimi listki. Pito na rahlo premažemo (z rumenjakom, soljo in mlekom). 
Pečemo jo v ogreti pečici na 180 stopinj C približno 20 minut, da je testo zlatorumene barve in pečeno. 
Pito počasi ohladimo preden jo režemo. Pito postrežemo s pripravljeno omako.

V košarico
V košarico
x white logo