Nazaj Natisni

Orehova tortica s slano karamelo in limonino jajčno omako

Čas priprave: 60 min
Avtor: Mali Šef Slovenije
  • Jajca, jajc: 8
  • Sladkor za posip, 30 g
  • Mleti orehi, jedilnih žlic: 5
  • Moka, jedilnih žlic: 3
  • Trajno pol posneto mleko, 50 ml
  • Vanilin sladkor bourbonska vanilija, Dr. Oetker, 10 g , zavojčkov: 3
  • Pecilni prašek iz vinskega kamna, brez glutena, čajnih žličk: 1
  • Sladka smetana, Mu Cusine, 4 dcl
  • Beli sladkor, 200 g
  • Slovensko surovo maslo, Pomurske mlekarne, 25 g
  • Kakav v prahu, Gorenjka, 20 g
  • Orehova jedrca, 50 g
  • Rozine, zlate, 20 g
  • Rum: po okusu
  • Morska sol, mlinček, Maestro: ščepec
  • Limonina lupinica: po okusu
  • Jajca, jajc: 8
  • Sladkor za posip, 30 g
  • Mleti orehi, jedilnih žlic: 5
  • Moka, jedilnih žlic: 3
  • Trajno pol posneto mleko, 50 ml
  • Vanilin sladkor bourbonska vanilija, Dr. Oetker, 10 g , zavojčkov: 3
  • Pecilni prašek iz vinskega kamna, brez glutena, čajnih žličk: 1
  • Sladka smetana, Mu Cusine, 4 dcl
  • Beli sladkor, 200 g
  • Slovensko surovo maslo, Pomurske mlekarne, 25 g
  • Kakav v prahu, Gorenjka, 20 g
  • Orehova jedrca, 50 g
  • Rozine, zlate, 20 g
  • Rum: po okusu
  • Morska sol, mlinček, Maestro: ščepec
  • Limonina lupinica: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Iz beljakov z dodatkom ščepca soli stepemo trd sneg. Rumenjake s sladkorjem penasto umešamo s sladkorjem, primešamo mlete orehe, moko pomešano s pecilnim praškom, vanilin sladkor ter rum. Dobro premešamo v gladko maso ter na koncu na rahlo primešamo še beljakov sneg. Pripravljeno maso predevamo v obložen pekač ter spečemo v ogreti pečici na 180°C približno 20 min. Pečen biskvit ohladimo.

Pripravimo nadev. Sladkor in vodo zakuhamo. Kuhamo toliko časa, da začne sladkor karamelizirati. Dodamo orehe ter jih dobro premešamo z nastalim karamelom. Pripravljeno prelijemo na hladno površino, da se strdi. Ohlajen in strjen karamel z orehi nadrobimo na manjše kose ter ga v sekljalniku zmeljemo v grob prah. Sladko smetano stepemo, primešamo ji kakav v prahu in vanilin ter mlete karamelizirane orehe. 

Medtem oprane rozine kuhamo v rumu z dodatkom limonine lupinice. Po potrebi dolijemo malo vode ter pustimo, da tekočina skoraj izpari. Ohladimo.

Pripravimo še slano karamelo. Sladkor in vodo zavremo. Ko se sladkor stopi, med mešanjem kuhamo do svetle karamele. Ko dosežemo želeno barvo, prilijemo sladko smetano in dodamo maslo ter sol. Malo pokuhamo ter ohladimo.
   
Za jajčno kremo rumenjake in sladkor v prahu zmešamo v gladko zmes. Primešamo še vanilin in nastrgano limonino lupinico ter nekaj limoninega soka. Pristavimo lonec vroče vode za kopel. Nad vodno kopeljo stepamo toliko časa, da dobimo gladko penasto kremo.

Iz pripravljenega biskvita izrežemo s pomočjo modela lepe kroge. Kroge obrizgamo z orehovo kremo, v sredino kreme dodamo nekaj rozin ter nanj položimo še en krog biskvita. Na krožnik prilijemo nekaj jajčne omake, nanjo položimo pripravljeno tortico ter slano karamelo. Sladico lahko okrasimo s karamelnimi laski ali karameliziranimi orehi.

Orehov biskvit: 
4 jajca
4 žličke sladkorja v prahu
5 žlic mletih orehov
3 zvrhane žlice moke
50 ml mleka
rum
vanilin sladkor    
ščepec soli
½ žličke pecilni prašek z vinskim kamnom
Nadev: 
2 dl sladke smetane
20g kakava v prahu
vanilin sladkor
100 g sladkorja
1dl vode
50 g celih orehov
20 g rozin
0,5 dl ruma za peko
limonina lupinica
Slana karamela: 
100 g sladkorja
1 dl vode
25 g masla
2 dl sladke smetane
sol
Limonina jajčna krema:
4 rumenjaki
25g sladkorja v prahu
vanilin sladkor
limonina lupinica in sok po okusu
V košarico
V košarico
x white logo