Nazaj Natisni

Jabolčno orehova ocvrta pita

Čas priprave: 60 min
Avtor: Mali Šef Slovenije
  • Moka, 500 g
  • Slovensko surovo maslo, Pomurske mlekarne, 100 g
  • Trajno polnomastno mleko, 3 dcl
  • Vanilin sladkor bourbonska vanilija, Dr. Oetker, 10 g , paketov: 2,00
  • Morska sol, mlinček, Maestro, ščepcov: 1
  • Naravna gazirana mineralna voda, Radenska Classic, Medium, 0,5 l , 1 dcl
  • Pecilni prašek iz vinskega kamna, brez glutena, čajnih žličk: 2
  • Beli sladkor, 50 g
  • Orehova jedrca, 100 g
  • Kakav v prahu, 50 g
  • Jabolka Idared, 150 g
  • Rozine, zlate, 20 g
  • Jedilna čokolada, 100 g
  • Rastlinska sladka krema, Meggle, 1 l , 1 dcl
  • Limonina lupinica: po okusu
  • Olje za cvrtje: po potrebi
  • Mleti cimet, Maestro: po okusu
  • Rum: po okusu
  • Sok jabolko, Sola, pločevinka: po okusu
  • Moka, 500 g
  • Slovensko surovo maslo, Pomurske mlekarne, 100 g
  • Trajno polnomastno mleko, 3 dcl
  • Vanilin sladkor bourbonska vanilija, Dr. Oetker, 10 g , paketov: 2,00
  • Morska sol, mlinček, Maestro, ščepcov: 1
  • Naravna gazirana mineralna voda, Radenska Classic, Medium, 0,5 l , 1 dcl
  • Pecilni prašek iz vinskega kamna, brez glutena, čajnih žličk: 2
  • Beli sladkor, 50 g
  • Orehova jedrca, 100 g
  • Kakav v prahu, 50 g
  • Jabolka Idared, 150 g
  • Rozine, zlate, 20 g
  • Jedilna čokolada, 100 g
  • Rastlinska sladka krema, Meggle, 1 l , 1 dcl
  • Limonina lupinica: po okusu
  • Olje za cvrtje: po potrebi
  • Mleti cimet, Maestro: po okusu
  • Rum: po okusu
  • Sok jabolko, Sola, pločevinka: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Priprava:
Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom v večjo posodo. Maslo zmehčamo. Iz vseh sestavin ugnetemo gladko voljno testo ter ga pokritega z živilsko folijo in pustimo malo počivati.
Medtem pripravimo nadeve. Orehe zmeljemo ter jih prelijemo s segretim mlekom, v katerem smo stopili maslo. Dobro premešamo in pustimo, da malo počiva. Primešamo še čokolado v prahu ter rum.
Jabolka olupimo in grobo naribamo. Sladkor v kozici stopimo na zmernem ognju, ko karamelizira, dodamo naribana jabolka ter prilijemo nekaj jabolčnega soka. Pustimo, da zavre, ter začinimo s cimetom, vanilinom in limonino lupinico. Po potrebi dodamo nekaj limoninega soka. Kuhljamo do mehkega. Del jabolk malo prej vzamemo iz kuhane čežane, primešamo oprane rozine ter ohladimo. Ostalo čežano s pomočjo paličnega mešalnika zmiksamo v gladko omako.
Čokolado nalomimo na manjše kose ter jo nad soparo stopimo. Primešamo sladko smetano ter limonino lupinico, da dobimo gladko omako.
Testo razvaljamo na debelino ½ cm ter ga narežemo na pravokotnike približno 10x15 cm. Polovico pravokotnika nadevamo z orehovim in jabolčnim nadevom. Pustimo pribl. 1 cm roba. Pravokotnik prepognemo čez nadev ter robove tesno stisnemo skupaj. Po potrebi testo rahlo namažemo s stepenim jajcem, da se robovi zlepijo. Tako pripravljene pite ocvremo v vročem olju ter ji še vroče povaljamo v mešanici sladkorja in cimeta.
    
Pito postrežemo z jabolčno in čokoladno omako.

Testo:
500 g moke
75 g masla
1,5 dl mleka
1 vanilin
ščepec soli
1dl Radenske
1 pecilni prašek z vinskim kamnom
limonina lupinica
olje za cvrtje
sladkor in cimet za posip
Orehov nadev:
100 g orehovih jedrc
25 g masla
1 dl mleka
50 g čokolade v prahu
rum za peko po okusu
Jabolčni nadev: 
150 g jabolk
50g sladkorja
cimet v prahu
vanilin sladkor
limonina lupinica in sok
jabolčni sok Sola
20 g rozin
Čokoladna omaka:
100 g jedilne čokolade
1 dl sladke smetane
limonina lupinica

V košarico
V košarico
x white logo