Nazaj Natisni

Kuhana govedina v marelični omaki z zelenim jabolkom

Čas priprave: 60 min
Avtor: Mali Šef Slovenije
  • Moka, 175 g
  • Slovensko surovo maslo, Pomurske mlekarne, 90 g
  • Jajca, jajc: 2
  • Pecilni prašek iz vinskega kamna, brez glutena, čajnih žličk: 1
  • Govnač, 200 g
  • Ementalec, 50 g
  • Suha domača salama, pakirana, Loške mesnine, 50 g
  • Goveja rebra, 200 g
  • Marelična marmelada, jedilnih žlic: 1
  • Slovenska jabolka Zlati Delišes, kozarcev: 1
  • Morska sol, mlinček, Maestro: po okusu
  • Smetana za kuhanje, Meggle, 200 ml : po potrebi
  • Limonin sok: po okusu
  • Mleti črni poper, Maestro: po okusu
  • Belo vino za kuhanje: po okusu
  • Svež timijan: po okusu
  • Moka, 175 g
  • Slovensko surovo maslo, Pomurske mlekarne, 90 g
  • Jajca, jajc: 2
  • Pecilni prašek iz vinskega kamna, brez glutena, čajnih žličk: 1
  • Govnač, 200 g
  • Ementalec, 50 g
  • Suha domača salama, pakirana, Loške mesnine, 50 g
  • Goveja rebra, 200 g
  • Marelična marmelada, jedilnih žlic: 1
  • Slovenska jabolka Zlati Delišes, kozarcev: 1
  • Morska sol, mlinček, Maestro: po okusu
  • Smetana za kuhanje, Meggle, 200 ml : po potrebi
  • Limonin sok: po okusu
  • Mleti črni poper, Maestro: po okusu
  • Belo vino za kuhanje: po okusu
  • Svež timijan: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Priprava krhkega testa:
V skledo presejemo moko, dodamo sol in pecilni prašek z vinskim kamnom. Maslo razrežemo na majhne koščke. Dodamo jih v skledo in zmešamo z moko.
S konicami prstov hitro in rahlo vgnetemo maščobo v moko in pri tem mešanico dvigamo, da postane zračna in podobna drobtinam. Dodamo razžvrkljano jajce in na hitro vgnetemo testo.  Testo zavijemo v folijo in pustimo počivati. 
Medtem pripravimo nadev.
V večji skledi zmešamo govnač, primešamo na drobne koščke narezan sir in suho salamo ter na trakce narezan in popražen por. Dodamo jajce in nekaj smetane, da dobimo enakomerno zmes. Začinimo po okusu.
Testo razvaljamo v pravokotnik in ga do dveh tretjin namažemo s pripravljenim nadevom ter zavijemo v rulado. Rulado narežemo na 3 cm široke rezine, ki jih položimo na s peki papirjem obložen pekač. Pečemo na 180°C približno 15 minut oziroma do zlato rumene barve. 
Medtem pripravimo meso.
Kuhano govedino narežemo na 2 cm široke rezine ter jih na vroči ponvi opečemo z obeh strani. Tako pripravljene shranimo na toplo. V isti ponvi stopimo marmelado, zalijemo z vodo ali belim vinom ter dodamo limonin sok in pokuhamo. Na koncu primešamo še smetano, da dobimo gladko kremasto omako. Začinimo po okusu. V omako zložimo popečene zrezke in jih par minut pokuhamo. Če je potrebno, dolijemo nekaj vode. 

Posebej na vroči ponvi popečemo na kocke narezano zeleno jabolko. Zraven govedine postrežemo pečen zavitek ter prilijemo marelično omako. 

Krhko testo:
175 g pšenične moke
90 g hladnega masla
1 ščepec soli
1 jajce
1 žlička pecilnega praška z vinskim kamnom
Nadev:
200 g govnač
50 g ementalec
50 g suha salama
1 jajce
smetana po potrebi
Manjši por
sol
poper
zelišča po okusu
Kuhana govedina:
200 g kuhana govedina
1 žlica marelične marmelade
sol
poper
limonin sok
smetana
belo vino
timijan
1 zeleno jabolko
V košarico
V košarico
x white logo