Nazaj Natisni

Kremna porova juha s čipsom pasje radosti Stroganoff

Čas priprave: 60 min
Avtor: Mali Šef Slovenije
  • Por, 100 g
  • Krompir, 150 g
  • Goveji file, 200 g
  • Delikatesne kumarice, Natureta, 100 g
  • Vloženi jurčki, 100 g
  • Čebula, 50 g
  • Prosena kaša, Zlato Polje, 100 g
  • Jajca, jajc: 2
  • Moka, 25 g
  • Bučke, kosov: 1
  • Korenje Bio Zone, kosov: 1
  • Ekstra deviško olivno olje, Zvijezda: po okusu
  • Morska sol, mlinček, Maestro: po okusu
  • Mleti črni poper, Maestro: po okusu
  • Smetana za kuhanje, Meggle, 200 ml : po okusu
  • Sladka smetana: po okusu
  • Slovensko surovo maslo, Pomurske mlekarne: po okusu
  • Belo vino za kuhanje: po okusu
  • Svež timijan: po okusu
  • Por, 100 g
  • Krompir, 150 g
  • Goveji file, 200 g
  • Delikatesne kumarice, Natureta, 100 g
  • Vloženi jurčki, 100 g
  • Čebula, 50 g
  • Prosena kaša, Zlato Polje, 100 g
  • Jajca, jajc: 2
  • Moka, 25 g
  • Bučke, kosov: 1
  • Korenje Bio Zone, kosov: 1
  • Ekstra deviško olivno olje, Zvijezda: po okusu
  • Morska sol, mlinček, Maestro: po okusu
  • Mleti črni poper, Maestro: po okusu
  • Smetana za kuhanje, Meggle, 200 ml : po okusu
  • Sladka smetana: po okusu
  • Slovensko surovo maslo, Pomurske mlekarne: po okusu
  • Belo vino za kuhanje: po okusu
  • Svež timijan: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Porova juha:
Por očistimo in narežemo na rezance. Krompir olupimo in ga na kocke narezanega prepražimo v loncu, kamor smo dodali nekaj oljčnega olja. Ko je prepražen, dodamo narezan por in malo podušimo. Postopoma dolivamo vročo vodo. Začinimo po okusu. Ko je zelenjava mehka, jo s pomočjo paličnega mešalnika zmiksamo v kremno juho. Pokuhamo do primerne gostote. Na koncu dodamo še malo smetane. 
Pasjo radost narežemo na tanke rezine. Pečemo jih v pečici na 180°C približno 5 minut, da dobimo hrustljavi čips. Čips serviramo poleg juhe.

Stroganoff:
Stejk očistimo morebitnih žil in vezivnega tkiva. Očiščeno meso narežemo na enakomerne trakove. Čebulo očistimo ter jo zrežemo na rezance. Čebulo na vroči ponvi z dodatkom masla prepražimo, dodamo trakove govedine ter popečemo. Ko izhlapi vsa tekočina, prilijemo nekaj belega vina in pustimo, da vino izpari. Začinimo s soljo, poprom in nasekljanimi svežimi zelišči. Dobro premešamo, dodamo na tanke trakove narezane kisle kumarice ter na koščke narezane jurčke. Podušimo, ter prilijemo sladko smetano. Pokuhamo, da dobimo lepo kremasto omako. 
Zraven ponudimo prosene cekine.
Proseno kašo skuhamo v vroči soljeni vodi. Kuhano odcedimo odvečne vode in malo ohladimo. Ohlajeno predevamo v večjo skledo, začinimo, dodamo sveže nasekljana zelišča ter naribano korenje in bučko. Primešamo rumenjake in moko. Na koncu počasi primešamo še trd sneg iz beljakov. Dobljeno maso naložimo na nameščene in pomokane modelčke za peko ter spečemo v vnaprej segreti pečici na 180°C do zlato rumene barve.

Porova juha:
100 g por
150 g krompirja
oljčno olje
sol
poper
sveža zelišča
smetana
50 g pasja radost
Stroganoff:
200 g goveji file
100 g kislih kumaric
100 g vloženih jurčkov
50 g čebule
sol
poper
sladka smetana
maslo
belo vino
zelišča (timijan, drobnjak)
Cekini iz prosene kaše:
100 g prosene kaše
sol
poper
sveža zelišča (drobnjak, majaron)
2 jajci
25 g moke
1 manjša bučka
1 korenje
moka in maslo za modelčke 
V košarico
V košarico
x white logo