Snežni mafini s tekočim rumenjakom na fižolovi majonezi

- Rjavi šampinjoni, Mercator, 400 g, , kosov: 7
- Jajca, jajc: 8
- Rdeči fižol, Natureta, konzerv: 1
- Čebula, kosov: 1
- Slovensko surovo maslo, Pomurske mlekarne, čajnih žličk: 1
- Limonin sok, čajnih žličk: 1
- Mladi špinačni listi, paketov: 1,00
- Slovenska jabolka, Jonagold, kosov: 1
- Narezek pečen pršut, Kras, 20 g
- Svinjski hrbet brez kosti, 100 g
- Svež timijan: po okusu
- Grobo mleti česen, Maestro: po okusu
- Ekstra deviško olivno olje, Zvijezda: po okusu
- Mleti črni poper, Maestro: po okusu
- Morska sol, mlinček, Maestro: po okusu
- Sladka mleta rdeča paprika: po okusu
- Pinjole: po okusu
- Sok Fructal Natur Organic granatno jabolko: jedilna žlica
- Polnozrnati toast: po želji
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Svinjsko meso očistimo odvečnih žil in ga zrežemo na kocke. Dodamo narezane rezine pršuta. S pomočjo sekljalnika zmeljemo. Začinimo po okusu in dodamo še beljake. Zmiksamo v homogeno maso (pašteto). Tako dobljeno maso s pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo na živilsko folijo ter oblikujemo mini hrenovke. Folijo tesno ovijemo okoli hrenovk in jih skuhamo v vreli vodi 5-8 min. Kuhane vzamemo iz vode, jih previdno odvijemo iz folije ter odstavimo na toplo.
Šampinjone operemo. Klobukom odstranimo nožni del. Začinimo jih s svežimi zelišči in soljo, pokapamo z nekaj olivnega olja ter jih lepo z vseh strani opečemo na vroči ponvi.
Prav tako opečemo tudi pripravljene hrenovke, pustimo da se lepo opečejo z obeh strani. Prerežemo jih na polovice. Na vsako polovico položimo opečen gobji klobuk, da dobimo obliko jurčka.
Pripravimo snežne mafine. Ločimo beljake od rumenjakov (pazimo, da ostanejo celi). Iz beljakov stepemo gladek sneg in ga malo posolimo. V namaščene modelčke za mafine s pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo plast snega. Naredimo vdolbinico, namestimo rumenjak, potresemo ga z nasekljanimi zelišči ter obrizgamo z beljakom, da napolnimo modelčke. Površino mafina zravnamo. Mafine pečemo v ogreti pečici (180°C) približno 8-10 minut. Rumenjak mora ostati po peki še vedno tekoč.
Medtem pripravimo humus iz fižola. Pločevinko rdečega fižola odcedimo (vodo prihranimo za majonezo!). Čebulo olupimo, jo narežemo na rezine ter prepražimo na vroči ponvi skupaj z nekaj masla. Pustimo nekaj čebule za dekoracijo.
Kuhan fižol stresemo v sekljalnik, dodamo ostalo praženo čebulo, začinimo po okusu, dodamo zelišča ter zmiksamo v namaz.
Iz fižolove vode v posodi paličnega mešalnika pripravimo majonezo. Fižolovi vodi dodamo limonin sok, sok granatnega jabolka ter začimbe. Tekočino dobro spenimo. Počasi med miksanjem prilivamo olivno olje, da dobimo majonezi podobno omako.
Mlado špinačo očistimo, primešamo na kocke narezano jabolko ter začinimo v solatko.
Potresemo s praženimi pinjolami.
Sestavimo krožnik ter zraven postrežemo še rezine opečenega toasta, ki smo ga namazali z maslom in sekljanimi zelišči.