Mercator Spletna trgovina
Nazaj Natisni

Rateški špresovi krapi in mezelj

Čas priprave: 75 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Krompir, kosov: 3
  • Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 500 g
  • Domača Mercator jajca, Globočnik, jajc: 1
  • Koruzni zdrob, Kozjanski mlin, 100 g
  • Bio skuta, Loška mlekarna, 250 g
  • Kisla smetana, Podjed, 500 ml
  • Drobljeni pehtran, čajnih žličk: 1
  • Čebula, kosov: 1
  • Maslo, Loške mlekarne, 240 g , 75 g
  • Krušne drobtine, jedilnih žlic: 3
  • Sladka smetana, 150 g
  • Serviete Natur Premium, bele: paket
  • Krompir, kosov: 3
  • Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 500 g
  • Domača Mercator jajca, Globočnik, jajc: 1
  • Koruzni zdrob, Kozjanski mlin, 100 g
  • Bio skuta, Loška mlekarna, 250 g
  • Kisla smetana, Podjed, 500 ml
  • Drobljeni pehtran, čajnih žličk: 1
  • Čebula, kosov: 1
  • Maslo, Loške mlekarne, 240 g , 75 g
  • Krušne drobtine, jedilnih žlic: 3
  • Sladka smetana, 150 g
  • Serviete Natur Premium, bele: paket
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Tile krapi so pa res krepki! Blazinice iz krompirjevega testa v sebi skrivajo nadev iz koruznega zdroba in špresa (skute), pokrite pa so z mezljem - bogato omako iz kisle in sladke smetane.

Špresovi krapi imajo gorenjske korenine in kot je za regijo značilno, gre za bogato, polno in pravo tolažilno jed.

Krompirjevo testo:

  1. Krompir skuhaj v oblicah do mehkega.
  2. Kuhan krompir olupi in ga pretlači.
  3. Dodaj jajce, 1 žličko soli, 2 žlici kisle smetane in moko.
  4. Vse skupaj temeljito premešaj v voljno testo, po potrebi pa dodaj še malo tople vode.

Nadev:

  1. Polento skuhaj v razmerju 1:4, kar pomeni, da skuhaš 100 g koruznega zdroba v 400 ml slanega kropa. Čas kuhe je 30 minut, vmes pa pogosto mešaj.
  2. Polento odstavi, da se ohladi.
  3. Čebulo na drobno nasekljaj in jo popraži na 1 žlici masla, da postekleni.
  4. Polento zmešaj s popraženo čebulo, skuto, 2 žlicama kisle smetane in pehtranom.
  5. Nadev soli po okusu.

Oblikovanje in kuha:

  1. Od krompirjevega testa odtrgaj košček in ga na pomokani površini oblikuj v krogec.
  2. Tega postavi v dlan, na sredino pa deni za 1 žlico nadeva.
  3. Krogec testa na tesno zapri okoli nadeva in ga s prsti stisni skupaj, da dobiš značilen petelinji greben.
  4. Na tak način oblikuj vse krape.
  5. V velik pisker natoči vodo in jo posoli.
  6. Krape skuhaj v kropu v več rundah - ko priplavajo na površje, so nared.

Mezelj:

  1. V kozico zlij sladko smetano in stresi 150 g kisle smetane.
  2. Pristavi jo na srednji ogenj in ko smetani zavreta, z metlico primešaj moko in sol.
  3. Divje mešaj, da dobiš svilnato in gladko zmes.
  4. Nič ni narobe, če se mezelj loči - če želiš homogeno zmes, jo preprosto spet zmešaj.

Postrežba:

  1. V ponvico vrzi 50 g masla in na njemu popraži drobtine do zlatorumenega.
  2. Na krožnik postavi krape, po njih polij mezelj, na vrh pa stresi še pražene drobtine.
V košarico
V košarico
x white logo

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani in piškotki za spremljanje statistike.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene