Mercator Spletna trgovina
Nazaj Natisni

Jurjeva kapa s kislim mlekom

Čas priprave: 45 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Ajdova moka, Polonca, 250 g
  • Domači ocvirki v masti, Kmetija Žunar, jedilnih žlic: 3
  • Suha domača salama, pakirana, Loške mesnine, 30 g
  • Jajca L s pašnika, prosta reja, Globočnik, jajc: 2
  • Bohinjsko kislo mleko, Bohinjski planšar, 180 g
  • Sol BIO kuhinjska zeliščna Majnika : po okusu
  • Celi črni poper v mlinčku: po okusu
  • Serviete Natur Premium, bele: paket
  • Ajdova moka, Polonca, 250 g
  • Domači ocvirki v masti, Kmetija Žunar, jedilnih žlic: 3
  • Suha domača salama, pakirana, Loške mesnine, 30 g
  • Jajca L s pašnika, prosta reja, Globočnik, jajc: 2
  • Bohinjsko kislo mleko, Bohinjski planšar, 180 g
  • Sol BIO kuhinjska zeliščna Majnika : po okusu
  • Celi črni poper v mlinčku: po okusu
  • Serviete Natur Premium, bele: paket
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Težko klepetaš o slovenski kulinarični tradiciji, da ne bi vsaj nekajkrat omenil ajdove žgance. Ta aromatična, a preprosta priloga ima ogromno pajdašev v mnogih različnih jedeh.

Med manj znanimi je gorenjska jurjeva kapa - z ocvirki zabeljeni žganci, na vrhu pa kapa iz jajčne omlete. Najina različica namaka noge v kislo mleko, pod kapo pa ima še koščke odlične domače suhe salame.

Žganci:

  1. V loncu zavri dobro 700 ml dobro osoljene vode.
  2. V lonec stresi ajdovo moko, ki naj bo čim bolj na kupu.
  3. Ko voda popeni, pena pa prekrije vso moko, ročaj kuhalnice zapiči v sredino ajdovega kupčka in zvrtaj 2 cm široko luknjo.
  4. Ogenj zmanjšaj, posodo pa pokrij.
  5. Ajdova moka se mora kuhati 20 minut, pri tem pa pazi, da ti voda ne prekipi.
  6. Medtem, ko se žganci kuhajo, v manjši ponvi raztopi in popraži 3 žlice ocvirkove masti.
  7. Iz lonca odlij, a prihrani, večino tekočine.
  8. S kuhalnico premešaj ajdovo moko, dodaj nekaj žlic masti brez ocvirkov, nato pa postopoma dodajaj še odcejeno tekočino. Več tekočine, ko dodaš, bolj mokri in večji bodo žganci. Nama so najbolj pri srcu majhni in dokaj suhi žganci, ki se drobijo.
  9. S kuhalnico zagrabi nekaj mase, z vilico pa v skledo nadrobi žgance.
  10. Vsake toliko žgance v skledi zabeli z ocvirki.

Kapa:

  1. Jajce sklofaj s ščepcem soli in popra.
  2. Manjšo ponev segrej, vanjo pa kani malo olja.
  3. V ponev vlij stepeno jajce, po njemu pa razporedi na kocke narezano suho salamo.
  4. Ko omleta na vrhu ni več mokra, jo obrni in peci še nekaj sekund.

Postrežba:

  1. V globok krožnik zlij kislo mleko, nanj pa stresi žgance.
  2. Na vrh žgančeve gore povezni jajčno kapo, nato pa vse skupaj še zabeli z ocvirki.
V košarico
V košarico
x white logo

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani in piškotki za spremljanje statistike.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene