Nazaj Natisni

Krompirjev zos z rebrci

Čas priprave: 90 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Prekajena svinjska rebra, kosov: 1
  • Bio goveje hrenovke s sončiničnim oljem, Kmetija Žganjar, kosov: 4
  • Bio bela moka, Durnik, jedilnih žlic: 2
  • Domači ocvirki, KZ Laško, jedilnih žlic: 2
  • Lovorjevi listi, listov: 1
  • Česen, strokov: 1
  • Krompir, 1 kg
  • Čebula, kosov: 1
  • Mleta sladka paprika, čajnih žličk: 1
  • Paradižnikova mezga, jedilnih žlic: 1
  • Jabolčni kis, jedilnih žlic: 2
  • Fino mleta morska sol: po okusu
  • Celi črni poper v mlinčku: po okusu
  • Papirnate serviete Paloma Style Colour: kos
  • Prekajena svinjska rebra, kosov: 1
  • Bio goveje hrenovke s sončiničnim oljem, Kmetija Žganjar, kosov: 4
  • Bio bela moka, Durnik, jedilnih žlic: 2
  • Domači ocvirki, KZ Laško, jedilnih žlic: 2
  • Lovorjevi listi, listov: 1
  • Česen, strokov: 1
  • Krompir, 1 kg
  • Čebula, kosov: 1
  • Mleta sladka paprika, čajnih žličk: 1
  • Paradižnikova mezga, jedilnih žlic: 1
  • Jabolčni kis, jedilnih žlic: 2
  • Fino mleta morska sol: po okusu
  • Celi črni poper v mlinčku: po okusu
  • Papirnate serviete Paloma Style Colour: kos
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Krompirjev zos se morda sprva zdi kot jed, ki se ne more odločiti, ali bi bila juha ali pire. Njen okus je dovolj samosvoj, da ne spada v omenjena tabora, a se trdno zasidra kot priloga kuhanim prekajenim mesninam. Tradicionalno se krompirjev zos uživa ravno skupaj s prekajenim mesom.

Krompirjev zos je bogata jed, saj poleg krompirja vsebuje tudi prežganje na ocvirkih in hrenovke. En sam krožnik te okrepča in da energijo za še tako hladen dan.

Rebrca:
Prekajena rebra postavi v lonec in prilij toliko hladne vode, da sega en prst nad rebri.
Pisker pristavi nad ogenj, rebra pa med vretjem kuhaj 1 uro na 1 kg teže (npr. 500 g kos se kuha pol ure). Po kuhi lonec preprosto odstavi.

Zos:
Krompir olupi in ga nareži na majhne kocke.
Krompirjeve kocke stresi v velik lonec in prilij toliko hladne vode, da sega en prst nad krompirjem.
H krompirju daj lovorjev list in olupljena stroka česna, nato ga pristavi nad ogenj.
Krompir kuhaj, dokler ni povsem zmehčan - približno 30 minut.
Vodo od krompirja odlij in odstrani lovorjev list.
Krompir dobro pretlači, nato dolij toliko vode od reber, da dobiš zos - gosto juho, oz. redek pire.
Hrenovki nareži na kolesca in jih vrzi v zos.
V tej fazi ogenj zmanjšaj, posodo pa napol pokrij - gost zos ob brbotanju namreč veselo šprica naokoli.

Zabela:
V manjšo ponev vrzi ocvirkovo mast in na njej popraži drobno nasekljano čebulo, da postekleni.
Dodaj moko in sladko papriko ter popraži.
Dodaj še koncentrat, nato pa zalij z zajemalko vode od reber.
Vse skupaj dobro premešaj in stresi v zos.
Zos temeljito premešaj.

Postrežba:
V zos vmešaj kis ter ga soli in popraj po okusu, gostoto pa uravnavaj z vodo, v kateri so se kuhala rebra.
V krožnik čmokni šeflo ali tri zosa, na vrh pa deni rezine prekajenih reber.

V košarico
V košarico
x white logo