Mercator Spletna trgovina
Nazaj Natisni

Krompirjev zos z rebrci

Čas priprave: 90 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Prekajena svinjska rebra, kosov: 1
  • Bio goveje hrenovke s sončiničnim oljem, Kmetija Žganjar, kosov: 4
  • Bio bela moka, Durnik, jedilnih žlic: 2
  • Domači ocvirki, KZ Laško, jedilnih žlic: 2
  • Lovorjevi listi, listov: 1
  • Česen, strokov: 1
  • Krompir, 1 kg
  • Čebula, kosov: 1
  • Mleta sladka paprika, čajnih žličk: 1
  • Paradižnikova mezga, jedilnih žlic: 1
  • Jabolčni kis, jedilnih žlic: 2
  • Fino mleta morska sol: po okusu
  • Celi črni poper v mlinčku: po okusu
  • Papirnate serviete Paloma Style Colour: kos
  • Prekajena svinjska rebra, kosov: 1
  • Bio goveje hrenovke s sončiničnim oljem, Kmetija Žganjar, kosov: 4
  • Bio bela moka, Durnik, jedilnih žlic: 2
  • Domači ocvirki, KZ Laško, jedilnih žlic: 2
  • Lovorjevi listi, listov: 1
  • Česen, strokov: 1
  • Krompir, 1 kg
  • Čebula, kosov: 1
  • Mleta sladka paprika, čajnih žličk: 1
  • Paradižnikova mezga, jedilnih žlic: 1
  • Jabolčni kis, jedilnih žlic: 2
  • Fino mleta morska sol: po okusu
  • Celi črni poper v mlinčku: po okusu
  • Papirnate serviete Paloma Style Colour: kos
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Krompirjev zos se morda sprva zdi kot jed, ki se ne more odločiti, ali bi bila juha ali pire. Njen okus je dovolj samosvoj, da ne spada v omenjena tabora, a se trdno zasidra kot priloga kuhanim prekajenim mesninam. Tradicionalno se krompirjev zos uživa ravno skupaj s prekajenim mesom.

Krompirjev zos je bogata jed, saj poleg krompirja vsebuje tudi prežganje na ocvirkih in hrenovke. En sam krožnik te okrepča in da energijo za še tako hladen dan.

Rebrca:
Prekajena rebra postavi v lonec in prilij toliko hladne vode, da sega en prst nad rebri.
Pisker pristavi nad ogenj, rebra pa med vretjem kuhaj 1 uro na 1 kg teže (npr. 500 g kos se kuha pol ure). Po kuhi lonec preprosto odstavi.

Zos:
Krompir olupi in ga nareži na majhne kocke.
Krompirjeve kocke stresi v velik lonec in prilij toliko hladne vode, da sega en prst nad krompirjem.
H krompirju daj lovorjev list in olupljena stroka česna, nato ga pristavi nad ogenj.
Krompir kuhaj, dokler ni povsem zmehčan - približno 30 minut.
Vodo od krompirja odlij in odstrani lovorjev list.
Krompir dobro pretlači, nato dolij toliko vode od reber, da dobiš zos - gosto juho, oz. redek pire.
Hrenovki nareži na kolesca in jih vrzi v zos.
V tej fazi ogenj zmanjšaj, posodo pa napol pokrij - gost zos ob brbotanju namreč veselo šprica naokoli.

Zabela:
V manjšo ponev vrzi ocvirkovo mast in na njej popraži drobno nasekljano čebulo, da postekleni.
Dodaj moko in sladko papriko ter popraži.
Dodaj še koncentrat, nato pa zalij z zajemalko vode od reber.
Vse skupaj dobro premešaj in stresi v zos.
Zos temeljito premešaj.

Postrežba:
V zos vmešaj kis ter ga soli in popraj po okusu, gostoto pa uravnavaj z vodo, v kateri so se kuhala rebra.
V krožnik čmokni šeflo ali tri zosa, na vrh pa deni rezine prekajenih reber.

V košarico
V košarico
x white logo

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani in piškotki za spremljanje statistike.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene