Nazaj Natisni

Skutini cmoki v čežani

Čas priprave: 60 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Pšenični zdrob, Kozjanski mlin, 200 g
  • Bio bela pirina moka, Durnik, jedilnih žlic: 2
  • Skuta BIO, 35 %, 500 g , 500 g
  • Bio jajca M, Durnik, jajc: 2
  • Beli sladkor, 60 g
  • Temna čokolada, Lucifer, 50 g
  • Fino mleta morska sol, ščepcov: 1
  • Jabolka Idared, 500 g
  • Jabolčni sok, RID, 200 ml
  • Krušne drobtine, jedilnih žlic: 4
  • Hladno stiskano sončnično olje, 50 ml
  • Papirnate serviete Paloma Style Colour: kos
  • Pšenični zdrob, Kozjanski mlin, 200 g
  • Bio bela pirina moka, Durnik, jedilnih žlic: 2
  • Skuta BIO, 35 %, 500 g , 500 g
  • Bio jajca M, Durnik, jajc: 2
  • Beli sladkor, 60 g
  • Temna čokolada, Lucifer, 50 g
  • Fino mleta morska sol, ščepcov: 1
  • Jabolka Idared, 500 g
  • Jabolčni sok, RID, 200 ml
  • Krušne drobtine, jedilnih žlic: 4
  • Hladno stiskano sončnično olje, 50 ml
  • Papirnate serviete Paloma Style Colour: kos
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Koroška in Savinjska dolina sta znani po mečkanju sadja v čežane in ravno toliko po združevanju te čežane z različnimi prilogami iz testa.

Skutine cmoke iz pšeničnega zdroba tradicionalno postrežemo z jabolčno ali hruškovo čežano, midva pa sva v njihovo sredino skrila še manjši zaklad v obliki temne čokolade.

Čežana:
Jabolka olupi, jim odstrani peščišča in jih nareži na manjše kocke.
Jabolčne koščke stresi v kozico in jih zalij z jabolčnim sokom.
Kuhaj jih, dokler se povsem ne zmehčajo, nato jih spasiraj s paličnim mešalnikom.

Cmoki:
V večji skledi zmešaj skuto, jajca in jogurt.
Vsuj zdrob in moko ter sladkor in sol.
Vse skupaj temeljito premešaj, dobljeno zmes pa pusti počivati 30 minut.
Pograbi za žlico zmesi, v sredino postavi košček čokolade, nato pa vse skupaj neprodušno zapri v cmok. Lahko pa polnilo iz čokolade opustiš in preprosto oblikuješ okrogel cmok. V tem primeru čokolado na koncu naribaš čez postrežene cmoke.
Večji pisker vode rahlo posoli in jo segrej do vretja.
Cmoke čmokni v krop, kjer naj se kuhajo, dokler ne priplavajo na površje.

Drobtine:
Srednjo ponev postavi nad ogenj in vanjo vlij olje in stresi drobtine.
Drobtine praži, da zlato porumenijo.
Cmoke stresi v ponev in jih potresaj in valjaj, da se oblečejo v njih.

Postrežba:
Na krožnik natoči manjšo lužo čežane, nanjo pa postavi v drobtine odete štrukeljce.
Po vrhu naribaj temno čokolado.

V košarico
V košarico
x white logo