Nazaj Natisni

Presni krapi z malinovim prelivom

Čas priprave: 105 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Bio jajca M, Durnik, rumenjakov: 2
  • Suhi kvas, vrečk: 1
  • Nefiltriran trsni sladkor z začimbami Maroža, Fina Isolana, 50 g
  • Grški tip jogurta, Flis, 150 g
  • Sladkor z bourbonsko vanilijo, vrečk: 1
  • Rum, jedilnih žlic: 1
  • Sveže polnomastno mleko, 3,5 % m.m., Loška mlekarna, 180 ml
  • Sirup malina, 100 ml
  • Limone, 1 kg, pakirano , kosov: 1
  • Bio bela pirina moka, Durnik, 500 g
  • Sladkor v prahu, jedilnih žlic: 1
  • Olje za cvrtje: po potrebi
  • Papirnate serviete Paloma Style Colour: kos
  • Bio jajca M, Durnik, rumenjakov: 2
  • Suhi kvas, vrečk: 1
  • Nefiltriran trsni sladkor z začimbami Maroža, Fina Isolana, 50 g
  • Grški tip jogurta, Flis, 150 g
  • Sladkor z bourbonsko vanilijo, vrečk: 1
  • Rum, jedilnih žlic: 1
  • Sveže polnomastno mleko, 3,5 % m.m., Loška mlekarna, 180 ml
  • Sirup malina, 100 ml
  • Limone, 1 kg, pakirano , kosov: 1
  • Bio bela pirina moka, Durnik, 500 g
  • Sladkor v prahu, jedilnih žlic: 1
  • Olje za cvrtje: po potrebi
  • Papirnate serviete Paloma Style Colour: kos
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Brez presnih krapov, ki so svojo puhasto obliko pri nas dobili na Koroškem ali v Zgornji Savinjski dolini, pust v Sloveniji nikakor ne bi bil enak. Presni krapi (ali po moderno - flancati) so predhodniki krofov, skupaj pa predstavljajo sladke ambasadorje pustnega nažiranja pri nas.

Za razliko od krofov, ki v sebi skrivajo žepek marmelade, so presni krapi le potreseni s sladkorjem v prahu. Midva meniva, da se odlično ujamejo s sladkim sadnim okusom, zato jih veselo pomakava v hiter in enostaven malinov preliv.

Krapi:
Moko presej v večjo skledo.
Dodaj suhi kvas, sladkor, vanilijev sladkor in na drobno naribano limonino lupinico.
Vse skupaj zmešaj in v sredino izkoplji jamo.
V jamo vrzi oba rumenjaka, jogurt, rum in mlačno mleko.
Sestavine zmešaj, nato pa zgneti v gladko testo.
Skledo pokrij in pusti na toplem, da se prostornina testa podvoji (približno 1 uro).
Testo razvaljaj do debeline približno 5 mm.
Testo z okroglim nožem nareži na vzporedne trakove, nato pa še enkrat pod kotom, da dobiš paralelograme (like v obliki papirnatega zmaja).
V sredino vsake krpice zareži nekaj vzporednih škrg.
Krape razporedi po delovni površini, jih pokrij s krpo in jih pusti pri miru 10-15 minut, da se malce napihnejo.

Cvrtje:
V posodi z debelo steno segrej olje za cvrtje.
Da je olje dovolj vroče za cvrtje, lahko preveriš s kuhalnico. Njen ročaj pomoči v olje in počakaj nekaj sekund. Če se pričnejo okoli ročaja delati mehurčki, je nastopil čas cvrtja.
V olje položi krap ali dva, posodo pa pokrij s pokrovko.
Po približno 2 minutah krape obrni, nato naj se cvrejo še 2 minuti, oz. do zlatorumene barve.
Krape odlagaj v skledo, ki jo prej obložiš s papirnatimi brisačami.

Preliv:
V kozico zlij malinov sirup in stresi sladkor v prahu.
Nad srednjim ognjem naj brbota 5 minut, da se sirup zgosti.
Sirup ali prelij čez krape ali pa ga za postreži zraven - za pomakanje.

V košarico
V košarico
x white logo