Mercator Spletna trgovina
Nazaj Natisni

Suha juha

Čas priprave: 105 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Prekajene zadnje krače, KZ Laško, 2 kg
  • Savinjski žlinkrofi, Babičine dobrote, 250 g
  • Nadzemna koleraba, kosov: 1
  • Korenje Bio Zone, kosov: 3
  • Sol BIO kuhinjska zeliščna Majnika Premium, čajnih žličk: 1
  • Peteršilj, čajnih žličk: 1
  • Mleti črni poper: po okusu
  • Papirnate serviete Paloma Style Colour: kos
  • Prekajene zadnje krače, KZ Laško, 2 kg
  • Savinjski žlinkrofi, Babičine dobrote, 250 g
  • Nadzemna koleraba, kosov: 1
  • Korenje Bio Zone, kosov: 3
  • Sol BIO kuhinjska zeliščna Majnika Premium, čajnih žličk: 1
  • Peteršilj, čajnih žličk: 1
  • Mleti črni poper: po okusu
  • Papirnate serviete Paloma Style Colour: kos
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Kulinarični običaji Savinjske doline velijo, da se za pusta kuha suha juha. Kljub imenu je suha župa pretežno mokra, njen okus pa bogat zaradi krače, ki se kuha v njej.

Po običaju se kračo iz suhe juhe uporabi pri glavni jedi, v župo pa se lahko zakuha ričet, ribano kašo ali kaj podobnega. Midva sva posegla po še eni lokalni dobroti, ki v to juho spada kot marmelada v krof - slastne mesne žlinkrofe.

Čas kuhanja krače je odvisen od njene velikosti. Kuhamo jo eno uro na vsak kilogram mase - midva sva imela 1,5 kilogramsko kračo, ki sva jo kuhala eno uro in pol.
Kračo postavi v velik lonec in jo zalij s hladno vodo, ki naj sega do vrha krače.
Pisker pristavi na šporget, nato kračo ob brbotanju kuhaj polovico skupnega časa kuhe, a ne dlje od 45 minut. Najina je potrebovala 45-minutno kuho.
Vodo odlij, nato natoči svežo - zopet do vrha krače.
V pisker h krači dodaj še na velike kose narezano kolerabo in korenje.
Kuhaj, da se krača skuha do konca (midva sva jo kuhala še 45 minut).
Kračo, korenje in kolerabo vzemi iz lonca.
Juho soli in popraj po okusu, nato vanjo vrzi žlinkrofe.
Žlinkrofe Ob vretju kuhaj 15 minut
Medtem, ko se žlinkrofi kuhajo, nareži korenček in kolerabo, s krače pa utrgaj malo mesa. Ostala krača naj kraljuje pri kosilu ali večerji.
V krožnik natoči suho župo z žlinkrofi, vanjo stresi narezano zelenjavo in nekaj trakov krače.
Župo posuj z sesekljanim peteršiljem.

V košarico
V košarico
x white logo

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani in piškotki za spremljanje statistike.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene