Nazaj Natisni

Suha juha

Čas priprave: 105 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Prekajene zadnje krače, KZ Laško, 2 kg
  • Savinjski žlinkrofi, Babičine dobrote, 250 g
  • Nadzemna koleraba, kosov: 1
  • Korenje Bio Zone, kosov: 3
  • Sol BIO kuhinjska zeliščna Majnika Premium, čajnih žličk: 1
  • Peteršilj, čajnih žličk: 1
  • Mleti črni poper: po okusu
  • Papirnate serviete Paloma Style Colour: kos
  • Prekajene zadnje krače, KZ Laško, 2 kg
  • Savinjski žlinkrofi, Babičine dobrote, 250 g
  • Nadzemna koleraba, kosov: 1
  • Korenje Bio Zone, kosov: 3
  • Sol BIO kuhinjska zeliščna Majnika Premium, čajnih žličk: 1
  • Peteršilj, čajnih žličk: 1
  • Mleti črni poper: po okusu
  • Papirnate serviete Paloma Style Colour: kos
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Kulinarični običaji Savinjske doline velijo, da se za pusta kuha suha juha. Kljub imenu je suha župa pretežno mokra, njen okus pa bogat zaradi krače, ki se kuha v njej.

Po običaju se kračo iz suhe juhe uporabi pri glavni jedi, v župo pa se lahko zakuha ričet, ribano kašo ali kaj podobnega. Midva sva posegla po še eni lokalni dobroti, ki v to juho spada kot marmelada v krof - slastne mesne žlinkrofe.

Čas kuhanja krače je odvisen od njene velikosti. Kuhamo jo eno uro na vsak kilogram mase - midva sva imela 1,5 kilogramsko kračo, ki sva jo kuhala eno uro in pol.
Kračo postavi v velik lonec in jo zalij s hladno vodo, ki naj sega do vrha krače.
Pisker pristavi na šporget, nato kračo ob brbotanju kuhaj polovico skupnega časa kuhe, a ne dlje od 45 minut. Najina je potrebovala 45-minutno kuho.
Vodo odlij, nato natoči svežo - zopet do vrha krače.
V pisker h krači dodaj še na velike kose narezano kolerabo in korenje.
Kuhaj, da se krača skuha do konca (midva sva jo kuhala še 45 minut).
Kračo, korenje in kolerabo vzemi iz lonca.
Juho soli in popraj po okusu, nato vanjo vrzi žlinkrofe.
Žlinkrofe Ob vretju kuhaj 15 minut
Medtem, ko se žlinkrofi kuhajo, nareži korenček in kolerabo, s krače pa utrgaj malo mesa. Ostala krača naj kraljuje pri kosilu ali večerji.
V krožnik natoči suho župo z žlinkrofi, vanjo stresi narezano zelenjavo in nekaj trakov krače.
Župo posuj z sesekljanim peteršiljem.

V košarico
V košarico
x white logo