Nazaj Natisni

Povanca

Čas priprave: 120 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 400 g
  • Naravni jabolčni kis, 1 l , jedilnih žlic: 1
  • Hladno stiskano sončnično olje, 100 ml
  • Prosena kaša, Rangus, 200 g
  • Trajno pol posneto mleko, 700 ml
  • Bio sveža skuta, Kmetija Kukenberger, 200 g
  • Kisla smetana, 100 g
  • Beli sladkor, 80 g
  • Sladkor z bourbonsko vanilijo, vrečk: 1
  • Limone, kosov: 1
  • Cvetlični med, Dobrote Dolenjske, jedilnih žlic: 1
  • Mleti cimet, čajnih žličk: 1
  • Rozine, zlate, 200 g
  • Orehov liker Berryshka, 200 ml
  • Prepeličja jajca, jajc: 12
  • Serviete Natur Premium, 3-slojne, kosov: 1
  • Fino mleta morska sol: po okusu
  • Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 400 g
  • Naravni jabolčni kis, 1 l , jedilnih žlic: 1
  • Hladno stiskano sončnično olje, 100 ml
  • Prosena kaša, Rangus, 200 g
  • Trajno pol posneto mleko, 700 ml
  • Bio sveža skuta, Kmetija Kukenberger, 200 g
  • Kisla smetana, 100 g
  • Beli sladkor, 80 g
  • Sladkor z bourbonsko vanilijo, vrečk: 1
  • Limone, kosov: 1
  • Cvetlični med, Dobrote Dolenjske, jedilnih žlic: 1
  • Mleti cimet, čajnih žličk: 1
  • Rozine, zlate, 200 g
  • Orehov liker Berryshka, 200 ml
  • Prepeličja jajca, jajc: 12
  • Serviete Natur Premium, 3-slojne, kosov: 1
  • Fino mleta morska sol: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Testo:
1. 400 g moke presejemo v skledo in prilijemo 200 ml vode, 1 žlica kisa in 4 žlice sončničnega olja.
2. Dodamo 1 ščepec soli.
3. Dolgo časa mesimo, da dobimo gladko in voljno testo.
4. Pokrijemo ga s prozorno folijo za živila in pustimo pri miru vsaj 1 uro.
Rozine:
1. V manjšo skledo stresemo rozine in dotočimo orehov liker.
2. Pustimo jih pri miru, da se počasi opajajo z aromatičnim likerjem.
Nadev:
1. Proseno kašo splaknemo pod tekočo vodo in stresemo v kozico z mlekom.
2. Solimo s tremi ščepci soli.
3. Ob rahlem brbotanju kuhamo 20-30 minut, da se prosena kaša zmehča in zgosti.
4. Ker se kaša zadržuje na dnu kozice, moramo biti pridni in redno mešati, sicer jo bomo prismodili.
5. Kuhano mlečno kašo odstavimo in ohladimo.
6. Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov.
7. K ohlajeni kaši stresemo rumenjake, 30 g sladkorja in vrečko vanilijevega sladkorja.
8. Dodamo fino nastrgano lupinico ene limone, 1 žlico medu in 1 žličko cimeta.
9. Vse skupaj premešamo, nato pa dodamo še skuto in kislo smetano.
10. V maso smuknejo še napojene rozine. Preostanek likerja prihranimo za drugič.
11. Beljake stepamo, da se malce napihnejo, nato dodamo 50 g sladkorja in jih mlatimo, dokler ne dobimo čvrstega snega s svilnatim sijajem.
12. Sneg primešamo k masi - s spatulo, počasi.
Vlečenje in nadevanje testa:
1. Pečico segrejemo na 180 °C.
2. Pripravimo delovno površino za ubadanje s testom. Potrebujemo veliko površino, prekrito s čistim zlikanim prtom. Narahlo ga pomokamo.
3. Testo razpolovimo, pograbimo eno polovico in jo razvaljamo v tanek krog.
4. Testo premažemo z oljem in ga pustimo stati 10 minut.
5. Zdaj ga moramo razvleči - z rokami sežemo pod testo in s hrbtno stranjo dlani vlečemo od sredine proti sebi.
6. Ko je cel srednji del testa tako tanek, da se vidi čez, se z vlečenjem pomaknemo proti robu.
7. Pri robu vlečemo s prsti - nič ni narobe, če se kje pri robu testo strga.
8. S topim nožem odrežemo debele robove.
9. Na daljši rob testa nanesemo dolgo kačo iz polovice nadeva - približno 2 cm od roba.
10. S prsti prepognemo rob čez nadev, nato pa pograbimo prt in ga dvignemo, da se testo z nadevom kar samo zavije v zavitek.
11. Zavitek lahko prenesemo kar celega v pekač in ga zvijemo, lahko pa ga najprej narežemo na dolžino pekača in ga nato postavimo vanj.
12. Zvitke premažemo z oljem.
13. Postopek ponovimo z drugo polovico testa.
14. Pekač z zavitkom postavimo v pečico, kjer naj se peče 1 uro.
15. 10 minut pred koncem povanco premažemo s sladko smetano.
16. Ko je zavitek pečen, ga pokrijemo s krpo in pustimo stati 15 minut.
Postrežba:
1. Povanco posujemo s sladkorjem v prahu in jo postrežemo še toplo.
2. Zraven se prileže napol stepena smetana.
V košarico
V košarico
x white logo