Nazaj Natisni

Fižolovi štruklji na praženem zelju

Čas priprave: 60 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Pšenična moka T 500, Mlin Grebenc, 350 g
  • Jajca Bio Zone, jajc: 1
  • Hladno stiskano sončnično olje, 30 ml
  • Mlačna voda, 150 ml
  • Rjavi fižol, Mercator, 500 g
  • Pečena panceta, 150 g
  • Kisla smetana, 100 g
  • Krušne drobtine, jedilnih žlic: 2
  • Drobljeni peteršilj, jedilnih žlic: 2
  • Celi črni poper v mlinčku, ščepcov: 1
  • Ocvirki v masti Radi imamo domače, jedilnih žlic: 2
  • Kislo zelje, 500 g
  • Čebula, kosov: 1
  • Lovorjevi listi, listov: 1
  • Česen, strokov: 1
  • Fino mleta morska sol: po okusu
  • Pšenična moka T 500, Mlin Grebenc, 350 g
  • Jajca Bio Zone, jajc: 1
  • Hladno stiskano sončnično olje, 30 ml
  • Mlačna voda, 150 ml
  • Rjavi fižol, Mercator, 500 g
  • Pečena panceta, 150 g
  • Kisla smetana, 100 g
  • Krušne drobtine, jedilnih žlic: 2
  • Drobljeni peteršilj, jedilnih žlic: 2
  • Celi črni poper v mlinčku, ščepcov: 1
  • Ocvirki v masti Radi imamo domače, jedilnih žlic: 2
  • Kislo zelje, 500 g
  • Čebula, kosov: 1
  • Lovorjevi listi, listov: 1
  • Česen, strokov: 1
  • Fino mleta morska sol: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Kombinacija fižola, ocvirkov in kislega zelja je zimzelena na slovenski mizi. Kulinarično iznajdljivi Dolenjci so zakuhali cel kup receptov na fižolovo vižo in med najimenitnejše zagotovo spadajo fižolovi štruklji.
V najini različici fižolovih štrukljev se skriva še popečeno suho meso, na krožnik pa sva jih postavila ob bok njihovemu najboljšemu prijatelju - praženemu kislemu zelju.
Štruklji - testo:
1. Moko zmešamo z jajcem, 3 ščepci soli, 30 ml olja in 150 ml mlačne vode.
2. Zamesimo v gladko testo, ki ga pokrijemo in pustimo stati 1 uro.
Štruklji - nadev:
1. Kuhan fižol do grobega zmiksamo v multipraktiku.
2. Prekajeno meso narežemo na drobne kocke in jih popečemo na žlici olja. Ohladimo jih.
3. Fižol zmešamo s popečenim mesom in kislo smetano.
4. Dodamo pol žličke soli in 1-2 žlici drobtin - masa mora biti mazava, a ne pregosta.
Štrukljanje
1. Testo postavimo na čist prt in ga razvaljamo, kolikor gre.
2. Z dlanmi sežemo pod testo in ga od sredine vlečemo navzven. Robove vlečemo s prsti.
3. Postopek ponavljamo, dokler testa ne razvlečemo tako tanko, da je že rahlo prosojno.
4. Z nožem odrežemo debelejše robove.
5. Dobro polovico testa premažemo z nadevom.
6. S prsti pričnemo zavijati testo na strani z nadevom.
7. Do konca zavijemo tako, da dvignemo prt, zavitek pa se pri tem kar sam zavije.
8. Veliko kačo narežemo na manjše zavitke - takšne, da bodo šli v lonec.
9. Vsak zavitek postavimo na čisto kuhinjsko krpo (oprano brez mehčalca in z detergentom brez močnega vonja).
10. Krpo zavijemo okoli zavitka, a ne pretesno. Oba konca stisnemo z elastiko.
11. V velikem piskru zavremo vodo in jo solimo.
12. Zavitke kuhamo 30 minut.
Dušeno zelje:
1. Na ocvirkovi masti prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo strt strok česna.
2. Kislo zelje po želji splaknemo pod tekočo vodo in ga dodamo k čebuli in česnu. 
3. Premešamo in prilijemo 1 dl vode
4. Solimo in popramo po okusu in dodamo lovorjev list..
5. Na srednjem ognju pražimo 20-30 minut, da se zelje zmehča. Vmes po potrebi dodamo vodo, da se zelje ne zažge.
6. Iz zelja poberemo česen in lovor.
Postrežba:
1. Kuhan zvitek narežemo na 3 cm debele štruklje.
2. V ponvi stopimo in na hitro popečemo ocvirkovo mast.
3. Na krožnik nakupčkamo praženo kislo zelje, nanj postavimo dva štruklja in ju zabelimo z ocvirki.
4. Po želji dodamo še žličnik iz kisle smetane.
V košarico
V košarico
x white logo