Poletna solata s koromačem

- Kuhan grah, 150 g
- Ekstra deviško oljčno olje, Monini, 750 ml , 2 dcl
- Česen, strokov: 1
- Meta: pest
- Limone: kos
- Fino mleta morska sol: po želji
- Mleti črni poper: po želji
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Sestavine:
- 200 g koromača
- 320 g širokih riževih rezancev
- 120 g orehov
- 4 sveže fige
- 2 šalotko
Preliv:
- 150 g kuhanega graha
- zajetna pest sveže mete
- sok in lupina ene limone
- 1,5 dl olivnega olja
- 1 strok česna
- sol
- poper
Postopek:
- Koromač in šalotko narežemo na zelo tanke rezine
- V blenderju do gladkega zmešamo sestavine za preliv in začinimo s soljo in poprom po okusu.
- Orehe popražimo v ponvi.
- Riževe rezance namočimo v hladno vodo za 10 minut, nato pa jih odcedimo in prestavimo v vrelo vodo.
- Kuhamo jih pet minut in odcedimo.
- Riževe rezance dobro premešamo skupaj s prelivom.
- Koromač in čebulo premešamo z orehi, ki jih prej nekoliko zdrobimo med dlanmi.
- Na krožnik najprej postavimo riževe rezance, zmešane s prelivom, nanje postavimo mešanico koromača, čebule in orehov, zraven položimo še narezane sveže fige in vse skupaj pokapamo z reduciranim balzamičnim kisom.
- Postrežemo takoj.