Nazaj Natisni

Sirniki iz skute

Čas priprave: 30 min
Avtor: Ruska pravljica
  • Nepasirana skuta, 500 g
  • Moka, kozarcev: 1
  • Jajca, kosov: 2
  • Vanilin sladkor: po želji
  • Fino mleta morska sol: po želji
  • Maslo: po želji
  • Nepasirana skuta, 500 g
  • Moka, kozarcev: 1
  • Jajca, kosov: 2
  • Vanilin sladkor: po želji
  • Fino mleta morska sol: po želji
  • Maslo: po želji
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Sestavine:

500 g skute
1/2 kozarca moke
1-2 jajci
2 žlici sladkorja
vanilijev sladkor
sol – po želji
maslo/olje za pečenje

Za obogatitev okusa lahko uporabite marmelado, med ali kislo smetano.

Navodila za pripravo:

Skrivnost pravilne priprave ruskih sirnikov je samo ena: pravilno razmerje. V skledi zmešamo vse sestavine: skuto, moko, sladkor in jajca. Mešamo, dokler masa ne postane gladka. Masa mora biti tako gosta, da ne steče, ko jo zajamemo z žlico.

Z rokami oblikujemo manjše kroglice in jih stisnemo skupaj, da dobimo ploščate skutine polpete, debele približno 1,5 cm. Povaljamo jih v moki in položimo na segreto ponev z maslom ali oljem. Na majhnem ognju jih popečemo z obeh strani, dokler ne postanejo zlato rumene barve.

Sirnike iz skutine mase lahko postrežemo s kislo smetano, stepeno smetano, medom ali marmelado. Lahko jih potresemo s sladkorjem v prahu. Okusni so še vroči ali ohlajeni.

Da bodo vaši ruski sirniki resnično okusni, upoštevajte nekaj preprostih pravil za pripravo:

• Uporabite raje nepasirano skuto
• Če želite, da so sirniki nežni, dodajte manj moke, če pa potrebujete »močne« sirnike, uporabite več moke
• Ne uporabite preveč jajc, saj jajca povzročijo, da skuta postane preveč tekoča
• Sladkor dodajajte po okusu, vendar pri tem pazite – če boste dodali preveč sladkorja, sirniki ne bodo obdržali oblike.

Zanimivost!

Veste od kod izhaja ime »sirniki«? V Stari Rusiji besede skuta niso poznali. Uporabljali so izraz »surov sir« (v izvirniku siroj sir). Tako so včasih vse jedi iz tega sira imenovali sirne jedi. Svoje ime je sirnik dobil šele kasneje, v času razvoja tehnologije za proizvodnjo jedi iz skute. Takrat se je paleta sirnih izdelkov razširila in pod tem imenom ga poznamo še danes.

V košarico
V košarico