Nazaj Natisni

Bučna juha

Čas priprave: 60 min
Avtor: Ruska pravljica
  • Buča, glav: 1
  • Korenje, kosov: 2
  • Čebula, kosov: 1
  • Mladi krompir, kosov: 1
  • Voda, 500 ml
  • Sladka smetana, jedilnih žlic: 3
  • Olivno oljee, čajnih žličk: 2
  • Rdeča paprika, čajnih žličk: 1
  • Bučna semena: pest
  • Lovorjevi listi: po okusu
  • Fino mleta morska sol: po okusu
  • Mleti črni poper: po okusu
  • Česen v prahu: po okusu
  • Buča, glav: 1
  • Korenje, kosov: 2
  • Čebula, kosov: 1
  • Mladi krompir, kosov: 1
  • Voda, 500 ml
  • Sladka smetana, jedilnih žlic: 3
  • Olivno oljee, čajnih žličk: 2
  • Rdeča paprika, čajnih žličk: 1
  • Bučna semena: pest
  • Lovorjevi listi: po okusu
  • Fino mleta morska sol: po okusu
  • Mleti črni poper: po okusu
  • Česen v prahu: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Sestavine:
• srednje velika buča (hokaido, muškatna buča, maslenka ...)
• 2 korenčka
• 1 srednje velika čebula
• 1 krompir
• pol litra vode ali govejega bujona
• 2-3 jedilne žlice sladke smetane
• 2 žlički olivnega olja
• pest bučnih semen (golica)
• začimbe: lovorjev list, žlička mlete rdeče paprike sol, poper, česen– po okusu

Bučo olupimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na manjše kose. Korenček in krompir olupimo in narežemo na kocke.

Čebulo drobno nasekljamo in na 2 žličkah olivnega olja hitro prepražimo. Dodamo narezan korenček, krompir in bučo ter vse skupaj nekaj časa tenstamo.

Dodamo še začimbe: lovorjev list, sesekljan česen in žličko mlete rdeče paprike, solimo in popramo ter vse dobro premešamo.

Prilijemo pol litra vode ali goveje jušne osnove ter bučo in korenje kuhamo do mehkega. Ko sta buča in korenje mehka, vzamemo iz lonca lovorjeva lista, in bučo ter korenje s pomočjo paličnega mešalnika ali blenderja zmiksamo, da dobimo gladko, kremasto strukturo.

Če se nam zdi bučna juha pregosta, dodamo še malo vode, sladke smetane ali govejega buljona.

Okusno kremno juho serviramo v jušne krožnike, v vsak krožnik po želji dodamo žličko sladke tekoče smetane ali žličko bučnega olja in po želji okrasimo z lističem peteršilja in bučnimi semeni, ki smo jih tik pred serviranjem popražili.

Pa dober tek!

V košarico
V košarico