Nazaj Natisni

Boršč

Čas priprave: 150 min
Avtor: Olga Kupljenik
  • Svinjska rebra (ali flam), 700 g
  • Krompir za peko, kosov: 4
  • Paradižnikova mezga, jedilnih žlic: 3
  • Paprika, kosov: 1
  • Mlado zelje, glav: 1
  • Česen, strokov: 3
  • Lovorjevi listi, listov: 2
  • Peteršilj: po želji
  • Koper: po okusu
  • Fino mleta morska sol: po okusu
  • Mleti črni poper: po okusu
  • Svinjska rebra (ali flam), 700 g
  • Krompir za peko, kosov: 4
  • Paradižnikova mezga, jedilnih žlic: 3
  • Paprika, kosov: 1
  • Mlado zelje, glav: 1
  • Česen, strokov: 3
  • Lovorjevi listi, listov: 2
  • Peteršilj: po želji
  • Koper: po okusu
  • Fino mleta morska sol: po okusu
  • Mleti črni poper: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Boršč je juha, bogata z vitamini in mikroelementi, poleg tega pa še zelo okusna. Ni naključje, da vsi ruski športniki in ostali fizično aktivni v svojo vsakodnevno prehrano vključujejo boršč. Najejte se torej ruskega boršča in uživajte v njegovem okusu!

Skrivnost:

Boršč spada med tiste jedi, ki so bolj okusne naslednji dan, če ga seveda kaj ostane.

Sestavine za 4 osebe:

- 600-700 g mesa (svinjska rebrca ali govedina s kostjo)
- 2-4 krompirji
- 1 ne prevelika rdeča pesa
- 2 čebuli
- 2 korenčka
- 3 žlice paradižnikove mezge
- 2-3 paradižniki
- 1 paprika (rdeča ali zelena)
- manjša zeljna glava
- peteršilj, koprc
- 2-3 stroki česna
- 1-2 lovorjeva lista
- sol in poper po okusu

Navodila:

Meso dobro umijte, položite ga v globoko posodo, dodajte hladno vodo in kuhajte. Krompir narežite na kocke in jih dodajte v skuhano mesno juho. Sveže zelje na tanko narežite in ga, ko je krompir kuhan, dodajte juhi. Na zmernem ognju kuhajte vse 5-7 minut.

Medtem ko se juha kuha, pripravite zabelo: v ponvi dušite rdečo peso, ki ste jo naribali ali narezali na majhne koščke. Dušite jo v namaščeni ponvi na majhnem ognju najmanj 10 minut. Da bo pesa obdržala barvo, dodajte malo kisa ali limoninega soka.

V drugi ponvi do zlatega popražite drobno nasekljano čebulo in nariban korenček. Popraženi čebuli in korenčku dodajte paradižnikovo mezgo in narezane paradižnike. Dodajte še papriko, narezano na kocke, in lovorjev list. Vse skupaj dušite približno 10 minut.

Dušeno rdečo peso, čebulo in korenček preložite v posodo z juho. Nato v boršč dodajte še drobno narezana česen in peteršilj.

Dobro premešajte in kuhajte največ 3 minute, nato štedilnik izklopite in pustite, da boršč pokrit stoji še nekaj minut.

Pripravljen ruski boršč postrezite v globokih krožnikih, dodajte kislo smetano in potresite s peteršiljem in/ali koprcem.

Ta recept in še mnogo drugih je preizkusila in z nami delila Olga Kupljenik, Rusinja, doma v Sloveniji. Je ljubiteljica kulinarike in z veseljem širi svojo ljubezen do ruske kulture. Več receptov in drugih zapisov o značilnostih Rusije ter Rusov najdete na: https://rusija.si/rusija_od_a_do_z/

V košarico
V košarico