Nazaj Natisni

Borodinski kruh

Čas priprave: 120 min
Avtor: Olga Kupljenik
  • Ržena moka, 460 g
  • Moka, 90 g
  • Suhi kvas, jedilnih žlic: 1
  • Fino mleta morska sol, čajnih žličk: 2
  • Cvetlični med, jedilnih žlic: 1
  • Jabolčni kis, jedilnih žlic: 1
  • Voda, 320 ml
  • Koriander v listih, jedilnih žlic: 1
  • Javorjev sirup, jedilnih žlic: 1
  • Ržena moka, 460 g
  • Moka, 90 g
  • Suhi kvas, jedilnih žlic: 1
  • Fino mleta morska sol, čajnih žličk: 2
  • Cvetlični med, jedilnih žlic: 1
  • Jabolčni kis, jedilnih žlic: 1
  • Voda, 320 ml
  • Koriander v listih, jedilnih žlic: 1
  • Javorjev sirup, jedilnih žlic: 1
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Rusi obožujejo kruh in ga jedo pri skoraj vsaki jedi, obvezno pa pri juhah kot so boršč, soljanka, šči ali okroška. Ruska miza brez kruha ni popolna. Obstaja veliko različic črnega rženega kruha, eno od njih je tale:

Sestavine:

  • 460 g ržene moke
  • 90 g pšenične moke
  • 1 žlica suhega kvasa
  • 1,5 žličke soli
  • 1 žlica medu
  • 1 žlica rženega sladu
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 320 ml tople vode
  • 1 žlica koriandra

Navodila

V večji skledi zmešajte rženo moko, pšenično moko, suhi kvas in koriander. Na sredini mešanice naredite jamico in vanjo vlijte med, rženi slad, sol in olje. Nato z leseno kuhalnico zmešajte vse sestavine in medtem dodajajte toplo vodo. Testo mora biti gostejše od tistega iz navadne bele moke. Pustite ga, da vzhaja na toplem, nato ga pecite 1h na 180°C. Ko je pečen, ga počasi ohladite zavitega v suho kuhinjsko krpo.

Rusko ljubezen do kruha je z nami delila Olga Kupljenik, Rusinja, doma v Sloveniji. Je ljubiteljica kulinarike in z veseljem širi svojo ljubezen do ruske kulture. Več receptov in drugih zapisov o značilnostih Rusije ter Rusov najdete na: https://rusija.si/rusija_od_a_do_z/

V košarico
V košarico