Nazaj Natisni

Ruska solata ali solata olivier

Čas priprave: 60 min
Avtor: Olga Kupljenik
  • Krompir za peko, 400 g
  • Čebula, kosov: 3
  • Korenje, 400 g
  • Kisle kumarice, kosov: 5
  • Bio jabolka, kosov: 1
  • Piščančji file, 300 g
  • Kuhan grah, 400 g
  • Jajca, jajc: 5
  • Majoneza, 120 ml
  • Fino mleta morska sol: po okusu
  • Mleti črni poper: po okusu
  • Krompir za peko, 400 g
  • Čebula, kosov: 3
  • Korenje, 400 g
  • Kisle kumarice, kosov: 5
  • Bio jabolka, kosov: 1
  • Piščančji file, 300 g
  • Kuhan grah, 400 g
  • Jajca, jajc: 5
  • Majoneza, 120 ml
  • Fino mleta morska sol: po okusu
  • Mleti črni poper: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Kakor v 19. stoletju, je tudi sodobna ruska solata narejena iz tistih sestavin, ki so trenutno na razpolago. Če so bili takrat na voljo kaviar, rakovi repki, gozdni jerebi in kapre, so zdaj na voljo posebna salama, zeleni grah, korenje in čebula.

Simbolni pomen ruske solate (ali kot se po kuharju Lucienu Olivierju iz Ermitaža imenuje tudi solata olivier) za rusko kuhinjo ni majhen. Na mizi vedno zavzema glavno mesto v najboljši in najlepši solatni skledi. Nobena druga solata nima takšne stalne prisotnosti na praznični mizi ruskih gospodinj, kot jo ima prav solata olivier.

Za solato potrebujete krompir, čebulo, korenje, vložene kumarice, jabolko, kuhano perutninsko meso, zeleni grah, trdo kuhana jajca, majonezo ter sol in poper po okusu.

Sestavine za 8 oseb:

  • 400 g krompirja
  • 3 čebule
  • 400g korenja
  • 5 vloženih kislih kumaric
  • 1 jabolko
  • 300 g kuhanega perutninskega mesa
  • 400 g graha iz pločevinke
  • 5 trdo kuhanih jajc
  • 120 ml majoneze
  • Sol in poper po okusu

Navodila:

Krompir in korenje olupimo ter narežemo na manjše koščke, prav tako narežemo na koščke kumarice in čebulo. Grah iz konzerve odcedimo.

Krompir, korenje in jajca posebej skuhamo v slani vodi. Ko so vse sestavine narezane na koščkih in ohlajene, jih zmešamo z majonezo, ki smo jo prej solili in poprali po okusu. 

Ta recept in še mnogo drugih je preizkusila in z nami delila Olga Kupljenik, Rusinja, doma v Sloveniji. Je ljubiteljica kulinarike in z veseljem širi svojo ljubezen do ruske kulture. Več receptov in drugih zapisov o značilnostih Rusije ter Rusov najdete na: https://rusija.si/rusija_od_a_do_z/

V košarico
V košarico