Nazaj Natisni

Rižota s pečenim korenjem, šampinjoni in orehi

Čas priprave: 30 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Korenje, 500 g
  • Riž arborio, 400 g
  • Zelenjavna jušna osnova, 1 l
  • Belo vino za kuhanje, 1 dcl
  • Maslo Bio Zone, jedilnih žlic: 2
  • Čebula, kosov: 2
  • Česen, strokov: 2
  • Trdi sir Radi imamo domače, 100 g
  • Orehova jedrca, 50 g
  • Drobljeni timijan, ščepcov: 3
  • Sveži šampinjoni, 100 g
  • Fino mleta morska sol: po okusu
  • Mleti črni poper: po okusu
  • Bio ekstra deviško oljčno olje: po okusu
  • Korenje, 500 g
  • Riž arborio, 400 g
  • Zelenjavna jušna osnova, 1 l
  • Belo vino za kuhanje, 1 dcl
  • Maslo Bio Zone, jedilnih žlic: 2
  • Čebula, kosov: 2
  • Česen, strokov: 2
  • Trdi sir Radi imamo domače, 100 g
  • Orehova jedrca, 50 g
  • Drobljeni timijan, ščepcov: 3
  • Sveži šampinjoni, 100 g
  • Fino mleta morska sol: po okusu
  • Mleti črni poper: po okusu
  • Bio ekstra deviško oljčno olje: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Zimski dnevi znajo biti kar duhamorni s svojo klavrno paleto sivih barv. Barvno dolgočasnost brž presekaj z živobarvno rižoto živahnega okusa, ki za tvoje brbončice skriva kup bombončkov: v pečici pečen korenček, omamne šampinjone ter hrustljave orehe.

Sestavine za pečen korenček:

500 g korenja
sol
poper
oljčno olje

Za rižoto si priskrbi:

400 g riža arborio
1 l jušne osnove
1 dl suhega belega vina
2 žlici masla
2 čebuli
2 stroka česna
100 g trdega sira (parmezan, grana padano ali pecorino)
50 g orehov
3 ščepci timijana
sol
poper

Za slastne gobice potrebuješ:

100 g šampinjonov
1 žlica masla
sol
poper

Postopek

Korenček:

  • Korenje olupi, mu odsekaj vrh in ga nareži na kolesca. Razporedi jih po pekaču, posoli in popopraj ter pošpricaj z oljčnim oljem.
  • Pekač zdaj postavi v pečico, segreto na prijetnih 190 °C. Peka naj traja 30 minut, vmes pa korenček enkrat premešaj.
  • Ko je korenje pečeno, ga 1/3 prihrani za na vrh rižote.
  • Jušno osnovo pristavi na ogenj in jo zavri.
  • Preostali 2/3 korenja skupaj s polovico jušne osnove s paličnim mešalnikom zmiksaj v fin pire.
  • Rižota:

    Načelo dobrega rižotarjenja pravi, da je potrebno nad rižoto nenehno bdeti in se ji neprenehoma posvečati s kuhalnico.

  • Riž stresi v cedilo in ga pod tekočo vodo spiraj toliko časa, da je voda, ki teče skozenj, povsem čista.
  • Čebulo in česen drobno naskljaj.
  • Širšo posodo postavi na srednji-visok ogenj in v njej na maslu popraži čebulo do zlatorumene barve.
  • Zdaj v lonec skoči česen, ki ga pražiš toliko časa, da zadiši, nakar dodaš še odcejen riž.
  • Med stalnim mešanjem praži, dokler riž ne postekleni, nato zabavo poživiš z vinom.
  • Ko vino pokuha, v lonec vlij 1-2 zajemalki jušne osnove.
  • Ko juha povre, jo zopet prilij in premešaj. Postopek pridno ponavljaj nekje 10 minut.
  • Oranžno korenčkovo zmes primešaj k rižoti, nato pa nadaljuj rižotno rutino dolivanja osnove in mešanja.
  • Tik preden rižoto odstaviš s šporgeta, moraš poskrbeti za njeno ekstra kremnost. Vanjo zmešaj nastrgan trdi sir, po želji pa lahko tudi kako žlico masla.
  • Kuhe je konec po približno 15 minutah, odkar je v lonec skočil riž. Na ugriz mora ta biti “al dente”, kar pomeni, da je v sredini še prijetno čvrst. Sama rižota pa mora biti kremna in ne pregosta.

    Šampinjoni:

  • Šampinjone nareži na enako debele rezine in jih popraži v ponvi na žlici masla.
  • Praži jih toliko časa, da se lepo zapečejo, vmes pa jih posoli in popopraj.

    V globok krožnik čmokni živahno rižoto in nanjo postavi preostale pečene korenčkove kolute, omamne šampinjone in ščepec nastrganega sira. Za konec pa rumeno rižoto potresi še z nadrobljenimi orehovimi jedrci.
    Instant nasmešek na ustih!
V košarico
V košarico