Nazaj Natisni

Božična večerja

Čas priprave: 50 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Sladka smetana, 900 ml
  • Sir Tolminc, 60 g
  • Česen Bio Zone, strokov: 9
  • Želatina v lističih, listov: 5
  • Sveži drobnjak, jedilnih žlic: 1
  • Morska sol v mlinčku, čajnih žličk: 2
  • Mleti črni poper, čajnih žličk: 2
  • Rdeča čebula, kosov: 3
  • Sončnično olje, jedilnih žlic: 2
  • Balzamični kis, jedilnih žlic: 2
  • Rjavi sladkor, jedilnih žlic: 2
  • Moka, jedilnih žlic: 3
  • Krompir za kuhanje, 1 kg
  • Maslo, 100 g
  • Mleti muškatni orešček , čajnih žličk: 1
  • Stročji fižol, 250 g
  • Korenček , 250 g
  • Prešana slanina, 100 g
  • Mleta sladka paprika, jedilnih žlic: 2
  • Dimljena sladka mleta paprika, jedilnih žlic: 2
  • Drobljeni origano, čajnih žličk: 2
  • Česen v prahu, čajnih žličk: 1
  • Zrnasta čebula, čajnih žličk: 1
  • Olje za cvrtje: po potrebi
  • Sladka smetana, 900 ml
  • Sir Tolminc, 60 g
  • Česen Bio Zone, strokov: 9
  • Želatina v lističih, listov: 5
  • Sveži drobnjak, jedilnih žlic: 1
  • Morska sol v mlinčku, čajnih žličk: 2
  • Mleti črni poper, čajnih žličk: 2
  • Rdeča čebula, kosov: 3
  • Sončnično olje, jedilnih žlic: 2
  • Balzamični kis, jedilnih žlic: 2
  • Rjavi sladkor, jedilnih žlic: 2
  • Moka, jedilnih žlic: 3
  • Krompir za kuhanje, 1 kg
  • Maslo, 100 g
  • Mleti muškatni orešček , čajnih žličk: 1
  • Stročji fižol, 250 g
  • Korenček , 250 g
  • Prešana slanina, 100 g
  • Mleta sladka paprika, jedilnih žlic: 2
  • Dimljena sladka mleta paprika, jedilnih žlic: 2
  • Drobljeni origano, čajnih žličk: 2
  • Česen v prahu, čajnih žličk: 1
  • Zrnasta čebula, čajnih žličk: 1
  • Olje za cvrtje: po potrebi
Priprava - po navodilih avtorja recepta

To je to - pred dolgim poletom okoli Zemlje se bo belobradi Božiček zopet povabil k tebi na večerjo. Ker se nanj splača narediti dober vtis, poleg tega pa ga je potrebno pošteno najesti, predlagava sledeč meni: za uvod mu ponudi drzno sirovo panna cotto s karamelizirano in ocvrto čebulo za glavno jed pa dobro začinjenega in hrustljavo zapečenega piščanca s pivom, nesramno kremen pire krompir, ki mu ni para in nežno masleno zelenjavo s popečeno slanino.

Predjed - sirova panna cotta

Čas priprave: 50 min + 3 ure počitka

Zahtevnost: 2/5

Št. porcij: 4

Panna cotta:

500 ml sladke smetane

60 g tolminca

3 stroki česna

5 listov želatine

1 žlica nasekljanega drobnjaka

sol

poper

Karamelizirana čebula:

2 čebuli

2 žlici oljčnega olja

2 žlici temnega balzamičnega kisa

2 žlički rjavega sladkorja

sol

Ocvrta čebula:

1 čebula

3 žlice moke

olje za cvrtje

Panna cotta:

  • Česen olupi in ga stri, nato pa vrzi v kozico s smetano.
  • Smetano zavri, nato pa odstavi in jo pusti 30 minut, da se navzame arome česna.
  • Iz smetane poberi stroke česna, kozico pa vrni na ogenj.
  • Želatino namoči v hladni vodi in počakaj, da nabrekne. Ožemi jo in vrzi v smetano. Mešaj, da se želatina popolnoma raztopi.
  • V kozico stresi nastrgan sir in vsuj poper, sol in nasekljan drobnjak.
  • Ko se sir stopi, natoči dobljeno zmešnjavo v modelčke za panna cotto, ki jih postaviš na hladno za 3 ure.

Karamelizirana čebula:

  • Čebulo olupi in nareži na kolobarje. Razdri jih in vrzi v ponev z oljem.
  • Posoli jo in med občasnim mešanjem praži na srednji temperaturi 15-20 minut, da se povsem zmehča.
  • Dodaj balzamični kis in sladkor, nato pa ob mešanju karameliziraj 5-10 minut, da dobiš čebul’co v gosti zmesi.

Ocvrta čebula:

  • Čebulo nareži na kolobarje, ki jih razdreš in povaljaš v moki.
  • Vrzi jih v vroče olje in po kaki minutki bo ocvrta čebulca nared.
  • Ocvrto čebulo postavi na papirnate brisačke, da odstraniš odvečno olje.

Panna cotto zvrni na krožnik in počakaj nekaj minut, da se malce segrej in razvije aromo. Nanjo nato čmokni malo karamelizirane čebule, zaključi pa s hrustljavo ocvrto čebulo.

Pire krompir

Čas priprave: 45 min

Zahtevnost: 2/5

Št. porcij: 6

Sestavine:

1 kg krompirja za kuhanje

4 stroki česna

400 ml sladke smetane

50 g masla

1-2 žlički soli

0,5 žličke muškatne oreščka

Smetana:

  • Česen olupi, ga stri in vrzi v kozico s sladko smetano.
  • Smetano zavri, nato pa brž odstavi in pusti pol ure pri miru.
  • Smetano precedi v čisto kozico, vanjo vrzi maslo in segrej, da se maslo raztopi.

Krompir:

  • Krompir enakomerno nakockaj in kuhaj do mehkega, približno 20 minut.
  • Vodo odlij, krompir pa v isti posodi vrni nad ogenj, kjer ga kako minuto tlačiš in mešaš, da izpari čim več vode.
  • Zdaj vlij česnovo smetano, zraven stresi sol in muškatni orešček, nato pa vse skupaj dobro prečmokaj s tlačilcem krompirja.
  • Pograbi drobno cedilo in skozenj s silikonsko spatulo pretlači ves krompir.

Rezultat bo ekstremno kremen in okusen pire krompir brez vsakršnih grudic.

Nasvet: če je pire pregost ali ga moraš pogreti, mu preprosto dodaj malo sladke smetane in ga premešaj nad nizkim ognjem.

Maslena zelenjava s slanino

Čas priprave: 25 minut

Zahtevnost: 1/5

Št. porcij: 6

Sestavine:

250 g zamrznjenega stročjega

250 g zamrznjenega baby korenčka

100 g slanine v kosu

2 stroka česna

50 g masla

sol

poper

  • Zamrznjeno zelenjavo skuhaj po navodilih.
  • Slanino nareži na tanke palčke in jo popraži v veliki ponvi.
  • Česen olupi in ga na grobo nasekljaj.
  • Slanino poberi iz ponve, v katero vržeš maslo in česen.
  • Ko česen zadiši, v ponev dodaj kuhano zelenjavo in slanino.
  • Vse skupaj posoli in popopraj, nato pa dobro premešaj.

Praznično pišče

Čas priprave: 90 minut

Zahtevnost: 2/5

Št. porcij: 4

Potrebuješ:

1 celega piščanca

1 veliko svetlo pivo v pločevinki

oljčno olje

Začimbna mešanica:

2 žlički rdeče paprike

1 žlička dimljene paprike

2 žlički soli

2 žlički origana

1 žlička česna v prahu

1 žlička čebule v prahu

1 žlička popra

  • Piščanca operi in ga osuši s papirnato brisačo.
  • Vse začimbe zmešaj skupaj in z njimi dodobra natri kožo piščanca.
  • Pivo odpri in ga pol odlij v kozarec. Pločevinko postavi na sredino globokega pekača, in nanjo z ritjo natakni začinjeno piško.
  • V pekač zlij preostalo pivo, piščanca pa pošpricaj z oljčnim oljem.
  • Pečico nažgi na 180 ºC in vanjo postavi piščanca za približno 70 - 90 minut. Najbolje bo, če si pri peki pomagaš s termometrom za meso, ki mora pri kosti v stegnu doseči 74 ºC.

Ko pred Božička postaviš čudovito predjed in ta imenitni tris, se mu prične cediti slina v brado. Svoj krožnik zmaže kot za stavo, dva repeteja pozneje pa se zadovoljno grundajoče stlači v svoje sanke. Čaka ga namreč zelo dolga noč

V košarico
V košarico