Nazaj Natisni

Torta zimska pravljica

Čas priprave: 50 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Jajca Radi imamo domače, jajc: 3
  • Moka, 20 g
  • Mleti orehi, 50 g
  • Beli sladkor, 50 g
  • Pecilni prašek, čajnih žličk: 1
  • Sladka smetana, 500 ml
  • Želatina v lističih, listov: 12
  • Sladkor v prahu, jedilnih žlic: 6
  • Gozdni sadeži, 300 g
  • Limonin sok, jedilnih žlic: 1
  • Sadni jogurt Mu, 300 g
  • Grški jogurt pomaranča, 300 g
  • Mleti cimet: po okusu
  • Jajca Radi imamo domače, jajc: 3
  • Moka, 20 g
  • Mleti orehi, 50 g
  • Beli sladkor, 50 g
  • Pecilni prašek, čajnih žličk: 1
  • Sladka smetana, 500 ml
  • Želatina v lističih, listov: 12
  • Sladkor v prahu, jedilnih žlic: 6
  • Gozdni sadeži, 300 g
  • Limonin sok, jedilnih žlic: 1
  • Sadni jogurt Mu, 300 g
  • Grški jogurt pomaranča, 300 g
  • Mleti cimet: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Malo pred božičem se pri Božičkovih rada oglasi tudi zloglasna snežna kraljica. Ker je Božičkova druščina nadvse navdušena nad snegom, so njeni člani ledeni kraljici pri srcu.

Njenega obiska se pridni decembrski delavci vedno razveselijo, saj jim običajno za podporo prinese imenitno torto.

Tudi tokratni obisk je bil okrogel in sladek, saj jim je kraljica spekla pravo pravcato zimsko pravljico - nadvse nežno in kremno jogurtovo torto z okusi po pomaranči, jabolkih in cimetu.

Biskvit

3 jajca

20 g moke

50 g orehov

50 g sladkorja

1 žlička pecilnega praška

Pomarančna krema

300 g pomarančnega jogurta s cimetom

250 ml sladke smetane

4 listi želatine

2 žlici sladkorja v prahu

cimet

Jabolčna krema

300 g jabolčnega jogurta s cimetom

250 ml sladke smetane

4 listi želatine

2 žlici sladkorja v prahu

cimet

Žele iz gozdnih sadežev

300 g zamrznjenih gozdnih sadežev

2 zvrhani žlici sladkorja v prahu

1 žlica limoninega soka

4 listi želatine

Biskvit:

Jajca razbij in loči rumenjake od beljakov, ker so se skregali. Beljake namlati v trd sneg, rumenjake pa s sladkorjem penasto stepi.

V ločeni posodi zmešaj orehe, moko in pecilni prašek, nato pa jih stresi k rumenjakom.

Vse skupaj električno zmiksaj.

Na koncu nežno s spatulo primešaj še sneg iz beljakov.

Pečico razkuri na 180 ºC in jo zaposli s peko biskvita za 10-15 minut.

Ko se biskvit shladi, okoli njega zategni obroč za torte, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo. Biskvit dobro namoči z mlekom.

Pomarančna krema:

V posodi zmešaj jogurt, cimet in sladkor v prahu.

Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da nabreknejo. Ožemi jih in raztopi v kozici nad nizkim ognjem.
Ko se želatina povsem raztopti, jo z električnim mešalnikom primešaj k jogurtu.

Sladko smetano stepi do čvrstega in jo s spatulo zmešaj z jogurtovo zmesjo.

Pomarančno kremo prelij čez biskvit, jo poravnaj, nato pa nastajajočo torto postavi na hladno, da se krema učvrsti.

Jabolčna krema:

Postopek pri tej kremi je identičen kot pri prejšnji, le da uporabiš jabolčni jogurt.

Jabolčno kremo prelij čez strjeno pomarančno kremo in jo poravnaj. Torta zopet roma nazaj v hladilnik.

Žele iz gozdnih sadežev:

Gozdne sadeže pošpricaj z limoninim sokom in zasuj s sladkorjem v prahu, nato pa jih segrevaj, da se zmehčajo.

Gozdno zmes precedi, da se znebiš nadležnih pešk, nato pa jo vrni nad ogenj.

Želatino namoči, ožemi in vrzi k sadežem, nato pa mešaj, da se povsem raztopi.

Ko se osnova iz gozdnih sadežev ohladi do mlačnega, jo zliješ na jabolčno plast.

Zdaj se moraš žal od torte posloviti vsaj za 6 ur. Priporočava, da treniraš potrpežljivost in na tortico pozabiš do prihodnjega dne.

Najlepše pri tej tortici pa je, da te ne zacementira v sanke in te lahko jeleni brez večjih težav odvlečejo naprej.

V košarico
V košarico